Sanski Most: Bivši hodža i zaposlenik Jahorina osiguranja priznao krivicu!!!

Sudija Enes Selman na Općinskom sudu u Sanskom Mostu prihvatio je sporazum o priznanju krivnje koje je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) sklopilo sa Muhamedom Zekotićem (31) zvanim Hodža iz Sanskog Mosta koji je 24. decembra prošle godine nakon dugotrajne istrage optužen zbog produženog krivičnog djela pronevjere u službi, krivotvorenja isprave i prevare. Po ovom sporazumu Zekotić je priznao krivnju a tužiteljica u ovom krivičnom predmetu Vildana Dedić bila saglasna da optuženi za ova krivična djela dobije 12 mjeseci zatvorske kazne. Na ovu  presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Obzirom  da  se do godinu dana kazne može platiti, a da se ne ide u zatvor, pretpostavlja se da će bivši hodža i bivši zaposlenik Jahorina osiguranja uplatiti predviđeni zakonski iznos i ostati na slobodi.

Taj iznos je 36.500 KM. Inače, Zekotić je tokom suđenja negirao krivcu, odugovlačio suđenje, mijenjao advokate i na kraju – priznao krivnju.

Prema optužnici, Zekotić je kao zaposlenik ”Jahorina osiguranja” u Sanskom Mostu od marta do septembra 2011. godine od više od 200 građana koji su dolazili u ovo osiguranje radi registracije svojih motornih vozila preuzimao novac radi uplata za registraciju njihovih vozila, ali uplate nije izvršavao, već je novac zadržavao za sebe, ili je vršio djelimične uplate i tako oštetio kuću za koju je radio i državne institucije.

U optužnici se navodi da je za 26 uplatnica koristio krivotvoreni pečat ”Balkan Investment banke” (BIB). Zekotić je poslodavca prevario za 4.348 KM, a prema uplaćenim policama osiguranja i krivotvorenim uplatnicama za ovu svrhu, oštetio je Fond za zaštitu okoliša za 2.637 KM, BIHAMK za 1.331 KM, budžet USK za 16.504 KM, Stambeni fond za 1.680 KM, Javni trezor za 2.425 KM, Direkciju za ceste USK za 4.226 KM te na taj način za sebe pribavio protupravno 33.151 KM. Među prevarenim građanima je dosta doktora, poduzetnika, stranačkih funkcionera, imama, a Zekotić je uspio prevariti čak i Općinski sud u Sanskom Mostu.

U pravosudnoj struci se ovakva presuda  komentira kao odsustvo generalne prevencije za optuženog obzirom na težinu krivičnih djela koja su mu stavljena na teret. Moglo bi se čak i baviti tezom kako je, ako se usvoji ovakva sudska praksa, moguće  svakom da falsificira pečat bilo koje banke i da čini krivična djela, a da bude siguran, da neće dobiti više od godinu dana zatvora. Koju kaznu će lagano platiti učinjenim prevarama i izbjeći zatvorske cimere.

sanainfo.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se