Sanski Most: Drevno groblje iznad Starog Mejdana zapušteno

Većina natpisa na kamenim krstovima uklesana je starom ćirilicom, koja je korištena mnogo prije reforme ovog pisma, što svjedoči o njihovoj starosti. Mogli smo uočiti da je požar nagorio i trajno oštetio neke od spomenika, koji su mahom isklesani od bihacita, kvalitetnog kamena koji se može pronaći u ovdašnjim majdanima. Na jednom od očuvanih krstova uklesano je ime Mihajla Ljuboje, pravoslavnog sveštenika koji je živio i radio u Starom Majdanu tokom 19. vijeka, a podaci o njemu se mogu pronaći u istorijskim knjigama.

Zanimljivo je kako se na ovom mjestu nalaze i neobični kameni monoliti i očigledno je kako se radi o djelu ljudskih ruku. Prema riječima slikara Edina Hasanića, zaljubljenika u prošlost rodnog mjesta, u široj okolici Starog Majdana može se pronaći nekolicina neobičnih spomenika. “Nepoznata je njihova svrha i simbolika, niti iko zna čemu su služili. Mnogi još stoje uspravno, ali je veliki broj srušen zubom vremena ili su ih pojedinci jednostavno izvadili i iskoristili za sopstvene potrebe”, kaže Hasanić. O neobičnom pronalasku Hasanić je obavijestio Envera Alagića, Majdanca i profesora arheologije na jednom univerzitetu u SAD. On smatra kako se radi o kamenim strukturama čija bi starost mogla iznositi i nekoliko hiljada godina.

Prema njegovom mišljenju, kameni monoliti bi mogli biti zaostavština nomadskih naroda koji su u dalekoj prošlosti krstarili ovim podnebljima. On smatra kako su vremenom nekadašnji žitelji ovih prostora oko njih formirali groblje. Ističe kako se slični kameni artefakti mogu pronaći i u drugim dijelovima BiH, ali njihovo značenje i simbolika ni do danas nisu objašnjeni. Inače, Stari Majdan i njegova okolica kriju tragove drevnih ljudskih civilizacija koje su nastanjivale ovo područje, a pronađeni predmeti iz ilirskog, rimskog i srednjovjekovnog perioda danas krase vitrine brojnih muzeja. Međutim, i pored evidentnog arheološkog bogatstva, ovdje nikada nisu provedena ozbiljnija arheološka istraživanja. – pišu nezavisne.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se