10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Sanski Most: Epidemiološka situacija stabilna, medicinsko osobolje i dalje u pripravnosti

Glavna zdravstvena ustanova za građane Sanskog Mosta, Opća bolnica trenutno nema pacijente oboljele od Covid-19. Do sada je kroz odjel, organiziran isključivo za smještaj zaraženih, prošlo 120 pacijenata.

Dio njih izmješten je u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“. Da se situacija u mnogo čemu popravila pokazuju i podaci o svakodnevnom padu broja zaraženih. Pored brige o Covid pacijentima, bolnica uveliko radi na proširenju usluga pa je tako za očekivati da će se u sanskoj bolnici uskoro izvoditi i složeniji operativni zahvati.

Prema uporednim podacima, već neko vrijeme broj novooboljelih u BiH stagnira, a u skladu s tim i epidemiološka situacija u USK, konkretnije u Sanskom Mostu je zadovoljavajuća.

Prema riječima Mustafe Avdagića, direktora Opće bolnice u Sanskom Mostu sveukupno kroz Odjel za Covid-19 do sada je prošlo 120 pacijenata, jedan dio pacijenata je upućen u Kantonalnu bolnicu a većina je vraćena kući i izliječena. Zabilježeno je pet smrtnih slučajeva, starijih osoba od 80 godina sa nizom komorbiditeta koji su primarno uticali na njihov letalni ishod.

Trenutno je Covid odjel prazan, a svi do sad hospitalizirani pacijenti, uspješno su završili liječenje. Zbog ozbiljnosti situacije, razloga za opuštanje ipak nema zbog čega je medicinsko osoblje u stalnoj pripravnosti. Kako je prilikom posjete naše TV ekipe kazala prim. dr. Nada Elijaš, specijalista epidemiolog, u posljednje vrijeme situacija je dosta zadovoljavajuća u odnosu na raniji period. Registrovan je manji broj pozitivnih, tj. svega osam slučajeva u posljednje vrijeme.

Osim brige o COVID pacijentima, Opća bolnica uveliko radi na poboljšanju kvaliteta svojih usluga. Timovi se pripremaju za izvođenje složenijih operativnih zahvata koji pripadaju tercijarnom nivou i izvode se u kliničkim centrima. Uprkos problemima koji prate ovu zdravstvenu ustanovu od njenog samog osnivanja, i uglavnom se tiče finansiranja, zaposleni u Općoj bolnici nastoje da svim građanima Sanskog Mosta pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu. Stoga, od nadležnih za zdr

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se