23.7 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Saračević Helać za Start: Sve je više žena kockara, a kada ih početnička sreća izda završe na dnu

Građani u Federacije BiH u kladionicama su prošle godine ostavili 1,3 milijarde KM. Upravo toliki kredit BiH traži od MMF-a. U Dokumentarnom četvrtku, 4. februara, na FTV možete pogledati film “ Na rubu” autorice Arijane Saračević Helać.

“Na rubu” je dokumentarni film o nekontrolisanom i velikom društvenom problemu povećanog broja patoloških kockarki. U BiH, u odnosu na broj stanovnika, ima najviše kladionica u Evropi. S tim u vezi, statistički podaci o povećanom broju kockara se svakodnevno uvećavaju. Prema procijeni stručnjaka, u BiH je oko 50 hiljada patoloških kockara. Psiholozi upozoravaju da je sve veći broj žena koje su se odale ovoj pošasti. To su žene od 20 pa sve do 75 godina i dolaze iz različitih miljea. One, boljeg imućnog stanja su u casinima na poker aparatima i ruletu, dok one slabijeg uglavnom su odane bingu i trkama pasa. Kada je u pitanju regija, naša zemlja po broju ovisnica, prednjači .

-Nemali je broj žena koje su izgubile ogromne sume novca i tako ostale bez porodica, a postoje i primjeri da su nekima od njih, lihvari, zbog ogromnih dugova, otimali djecu. Stručnjaci su istražili da se u kocku ulazi najviše iz znatiželje i usamljenosti. U jednom trenutku kada počnu gubiti, postaju sve uvjereniji u dobitak. Što više gube- lažne nade su veće. Počinju sa početničkom srećom, a završe na samom dnu jer su upali u dugove koje ne mogu vratiti. Najveću štetu trpe njihove porodice i te žene izlaz vide u samoubistvu. Postoje centri za odvikavanje u koje ih prijavljuju članovi porodice. Desetina ih se u prosjeku izliječi. Osim što ove žene ponukaju dobici, pogotovo ako su usamljene, ne mogu odoljeti agresivnoj kampanji kladionica. Svemu tome u prilog ide moderna tehnologija koja omogućava široku dostupnost igara na sreću ali i to da je njihova anonimnost dugoročno sigurna. U Sarajevu jedna ugledna farmaceutkinja, izgubila je vlastitu apoteku i veliki stan. Na koji način, u filmu, donosimo i njenu ispovijest – kaže za portal Startbih.ba autorica filma.

Reditelj filma je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, a za montažu je bio zadužen Harun Avdagić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se