Šarović o poskupljenju goriva: Za poljoprivrednike ćemo se boriti u parlamentu

IZVORAvaz.ba

Povećanje akciza na gorivo jedan je od ključnih zahtjeva MMF-a za drugu tranšu kredita koji očekuje naša zemlja za nastavak reformi i popunjavanje budžetskih rupa.

Ipak, ministri Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović i Igor Crnadak nisu podržali povećanje akciza, zahtijevajući da se u sklopu izmjena navedenog zakona vodi računa o, kako kažu, najosjetljivijoj kategoriji, odnosno o poljoprivrednim proizvođačima koji bi uz primjenu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te povećanju akciza na gorivo trebali snositi najveći teret.

“Ministar Crnadak i ja smo glasali protiv, iako podržavamo razvoj infrastrukture i reformski put BiH, ali smo naglašavali više puta da se kroz ovaj namet od 15 feninga osigura minimalan nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji, a to su poljoprivrednici. Bez posebnog plana oni će doći u tešku situaciju. Mi smo u više navrata tražili da se uvede kategorija plavog dizela ili da se od 15 feninga odvoje 3 ili 4 feninga te da se taj novac odvoji u budžete entiteta i da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog SSP-a”, kazao je Šarović.

On je ipak za Klix.ba potvrdio da će pokušati kroz parlamentarnu proceduru utjecati na izmjene zakona o akcizama.

“Ukoliko bude volje pokušat ćemo kroz parlamentarnu proceduru utjecati da se naši zahtjevi ispune”, poručio je Šarović.

Zakon o akcizama bi u oba doma državnog parlamenta trebalo da bude razmatran po hitnoj proceduri.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se