32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Sastanak u Ministarstvu sigurnosti: Fokus na koordinaciji aktivnosti upravljanja migrantskom krizom

Saradnja i koordinacija svih policijskih agencija uključenih u upravljanje migracijama bit će podignuta na veći nivo, kako bi se očuvao javni red i mir, ali i poboljšala sigurnost građana koji žive u blizini prihvatnih centara za migrante, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo i o sigurnosnom unaprijeđenju funkcionisanja privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata koji su se desili na području Bihaća i Sarajeva, gdje boravi većina ilegalnih migranata koji se trenutno nalaze u BiH.

Ministar Cikotić je prezentovao dosadašnje aktivnosti i planove koje provodi Ministarstvo sigurnosti i nadležne agencije i istaknuo da je nova inicijativa Ministarstva sigurnosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima.

Dodao je da je namjera da domaće institucije i sigurnosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u BiH.

Dogovoreno je da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se prevenirali mogući incidenti i druga krivična djela koje vrše migranti. Također, insistira se na što hitnijem identificiranju migranata koji su učestvovali u incidentima i njihovom procesiuranju i sankcioniranju.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, nakon sastanka je istaknuo bitnost odluke o koordiniciji rada policijskih i drugih agencija u BiH.

– Ide se u pravcu da policija obezbjeđuje prihvatne centre i da se u centrima uspostavi kućni red. Kad je u pitanju USK, naš stav da kapacitet prihvata ne može biti veći od 2500 migranata je prihvatljiv i za međunarodne partnere i Koordinaciono tijelo BiH. Raspoređivanje kampova na cijeli teritorij BiH rasteretilo bi i USK i Kanton Sarajevo, a općenito naša je preporuka, radi sigurnosnih uvjeta i boljeg upravljanja migrantskom krizom da bi ubuduće kampovi za prihvat migranata trebali imati kapacitet od 500 do 1000 mjesta, kazao je Kljajić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se