-1.3 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Satler sutra na otvaranju prihvatnog centra “Lipa” kod Bihaća

Centrom će upravljati Služba za poslove sa strancima BiH uz podršku Međunarodne organizacije za migracije i drugih partnera.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) sutra će prisustvovati zvaničnom otvaranju prihvatnog centra Lipa kod Bihaća.

Evropska unija je za uspostavljanje ovog višenamjenskog prihvatnog centra izdvojila 1,7 miliona eura, kako bi osigurala adekvatne smještajne kapacitete i uslove za život za oko 1.500 migranata, uključujući porodice s djecom, djecu bez pratnje i samce.

Preostala sredstva su osigurali drugi donatori, uključujući njemačku Federalnu agenciju za tehničku pomoć (Tehnisches Hilfswerk), austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, Austrijsku razvojnu agenciju (ADA), Vladu Švicarske, Svetu Stolicu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Razvojnu banku Vijeća Evrope.

Centrom će upravljati Služba za poslove sa strancima BiH uz podršku Međunarodne organizacije za migracije i drugih partnera.

Ovo je važan korak u uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama u zemlji za koji će EU nastaviti da pruža podršku.

Otvaranju centra će pored ambasadora Sattlera prisustvovati ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kao i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber, ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza, šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti, direktor Hilfswerk Austria Stefan Fritz, te ostale zvanice, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se