Naslovnica BiH Savez za promjene traži uvođenje prinudne uprave u RTRS, ali i zakon...

Savez za promjene traži uvođenje prinudne uprave u RTRS, ali i zakon o porijeklu imovine Predstavnici Saveza za promjene ponudili su danas predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću tekst Sporazuma o principima političkog djelovanja u kojem, između ostalog, traže uvođenje prinudne uprave u RTRS i agenciju Srna.

0

Na današnjem sastanku u Banjoj Luci dogovoreno je kako će uskoro biti formirana komisija za rješavanje parlamentarne krize u RS-u koja će razmatrati tekst dokumenta koji su potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, NDP-a Dragan Čavić i SP-a Petar Đokić.

“Izabrani funkcioneri stranaka kao i predstavnici stranaka neopozivo će prekinuti svu međusobnu neprimjerenu, uvredljivu i svađalačku komunikaciju na svakom mjestu i svugdje gdje obavljaju poslove kao predstavnici stranaka ili izabrani i imenovani funkcioneri u institucijama i organima na svim nivoima vlasti”, navodi se na početku Sporazuma o principima političkog djelovanja i koordinacije.

Savez za promjene traži formiranje radne grupe za izradu novih zakona kojima bi se obezbijedila potpuna objektivnost, profesionalnost i nezavisnost RTRS-a i novinske agencije SRNA, a sve u cilju stvaranja općeg demokratskog ambijenta jednakih mogućnosti i nepristrasnog informisanja građana.

“Do donošenja novih zakona Narodna skupština Republike Srpske konsenzusom vladajućih i opozicionih stranaka dogovorit će privremeno upravljanje Radio televizijom Republike Srpske na način da se izabere novo rukovodstvo RTRS, uključujući i rukovodstvo informativno – političkog progama”, stoji u ponudi Saveza za promjene.

U cilju smanjenja korupcije i nepotizma, Savez za promjene traži i da Narodna skupština RS-a izradi nacrte Zakona o utvrđivanju porijekla imovine izabranih i imenovanih funkcionera i Zakona o sukobu interesa. Kako bi obezbijedili međusobnu komunikaciju koja će biti primjerena institucionalnom dostojanstvu RS-a, Savez za promjene predlaže osnivanje Etičkog komiteta kojeg će sačinjavati devet članova od čega najmanje pet nezavisnih i politički neopredjeljenih autoriteta.

Kompletan tekst predloženog Sporazuma možete pročitati OVDJE.