Savjeti cazinskih stručnjaka: Kako tretirati krastavac kornišon nakon štete nastale uslijed nevremena

Kolike su štete, nije još utvrđeno, ali kako bi bile minimalne, potrebno ih je pravilno tretirati, a kako to uraditi, za Cazin.NET otkrili su poljoprivredni stručnjaci SPZ AgroDar iz Cazina, polj. teh. Arif Rošić i dipl. ing. Bekir Dolić.

Poslije nevremena i tuče leda najbitnije je pod hitno poprskati krastavce nekim fungicidom. Za one koji nisu u berbi, neka tretiraju Ridomilom, Nordoxom ili Cuproxatom. Oni koji su već u berbi, nek tretiraju Quadrisom, Cuproxatom ili Allietom. Nakon tri dana očistit će sve suho lišće i ponovo poprskati. Ako biljka ima slomljen vegetativni vrh, onda ostaviti zaperak i njega uvesti u mrežu. Obavezno prihraniti krastavce kroz sistem sa kristalonom 30 10 10, a preko lista ići sa biostimulatorom amiksolom ili slavolom ili drinom, naglašava Rošić.

Poljoprivredni proizvođači u Krajini nisu prvi put doživjeli ovakve štete izazvane vremenskim neprilikama, ali ako se sve uradi na pravi način, moguće je proći uz minimalne štete.

Sličnu situaciju imali smo i prije par godina i proizvođači koji su na pravilan način trenirali svoje zasade, ipak su imali zavidne rezultate u proizvodnji. Naravno, bitno je napomenuti da je obavezno tretiranje predvečer zbog pčela. Nažalost, na područjima gdje je došlo do ekstremnih slučajeva kidanja biljaka, jedino rješenje je ponovno presijavanje parcele, dodaje Dolić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se