18.6 C
Bihać
Petak, 17 Septembra, 2021

Savjeti kako da preživite i pripremite se za potencijalnu recesiju

IZVORklix.ba

Ukoliko se brinete da bi potencijalna recesija mogla utjecati na vaše finansije, svoje strahove možete potisnuti tako što promijenite svakodnevne navike i naučite štedjeti kako bi time pretrpjeli manje posljedice

U nastavku teksta pročitajte na koji način možete spriječiti utjecaj recesije na vaše finansije.

Imajte fond za hitne slučajeve

Ako imate mnogo gotovine, onda je najbolje da otvorite fond za hitne slučajeve u banci na štednji koja se može povećati za kamate. U tom slučaju, ne samo da će vaš novac zadržati punu vrijednost u vrijeme tržišnih preciranja, već će biti izuzetno likvidan pristup sredstvima ukoliko ste ostali bez posla ili vam je plata smanjena.

Također, ukoliko raspolažete vlastitim novcem manje ćete ovisiti o zaduživanju za pokrivanje neočekivanih troškova ili nakon gubitka posla.

Živite u skladu sa svojim mogućnostima

Ukoliko ste inače navikli živjeti u skladu sa svojim mogućnostima i ne rasipati se, onda je manja vjerovatnoća da ćete se zadužiti ukoliko cijene plina ili hrane porastu. U tom slučaju ćete prilagoditi i potrošnju u drugim područjima kako biste izbjegli zaduživanje jer je poznato da se dugovi samo gomilaju ukoliko ih ne možete odmah otplatiti.

Ukoliko ste u braku i domaćinstvu doprinosite i vi i vaš partner, onda probajte izmirivati sve obaveze i živjeti od samo jedne plate, dok druhgu stavljate “sa strane” jer na taj način možete uštedjeti nevjerovatne sume koje biste mogli iskoristiti za neke veće životne odluke i planove.

Također, ukoliko naiđe loš period kada jedan od supružnika ostane bez posla, onda vam se neće biti problem navići jer ste već naučili raspolagati jednom platom. U tom slučaju će se samo promijeniti način štednje, ali vaš svakodnevni način života se može nastaviti normalno.

Imajte dodatne prihode

Čak iako imate posao s odličnim uslovima, ipak nije loša ideja imati izvor dodatne zarade “sa strane” bilo da je riječ i o nekom honorarnom poslu ili hobiju.

S obzirom na to da danas sve manje postoji sigurnost da ćete trajno ostati na poslu, onda dodatne aktivnosti i prihodi mnogo znače.

Ukoliko nastupi recesija, a vi radite više poslova, onda nikada nećete strahovati za vašu finansijsku situaciju. Naravno, možda neće zarađivati u istoj mjeri kao ranije, ali će biti dovoljno prihoda za egzistenciju.

Dugoročna ulaganja

Iako vrijednosti dionica na tržištu u jednom trenutku padnu, nemojte da vas to obeshrabri već se odlučite na dugoročno ulaganje. Dakle, stanje na tržištu je promjenjivo tako da vrlo brzo može doći do preokreta kada vrijednost počne ponovo rasti.

S druge strane, bitno je da kupujete onda kada cijene nisu visoke i kada tržište bilježi pad, jer će to biti prilika da postane vlasnik dionice ili određene robe kojoj će vremenom cijena rasti.

Ovo je odličan prijedlog za penzionisane ljude koji imaju likvidna sredstva i mogu investirati u dionice čije će vrijednosti u narednom periodu porasti.

Budite tolerantni na rizične situacije

Bitno je naglasiti da bi vam ulaganja trebala pružiti osjećaj sigurnosti, a ne stvarati dodatnu paniku pa bi zbog toga bilo dobro da promijenite raspodjelu vašu imovine.

Međutim, u tom slučaju je bitno da budete strpljivi te da ništa ishitreno ne prodajete ukoliko su loši uslovi na tržištu.

Shodno tome, trebali biste pričekati da se poboljšaju tržišni uslovi kada bi bimo najbolje vrijeme da trgujete dionicama ili one rizičnije zamijenite za neki manji kapital koji će vam donijeti više koristi.

S druge strane, ako raspolažete dodatnim novcem i želite prilagoditi raspodjelu imovine dok je tržište u padu, postoji mogućnost da ćete profitirati ulaganjem novca u trenutno manje vrijedne dionice, ali s dugoročnom vrijednošću.

Dakle, kupujte jeftine dionice koje ćete vremenom prodati po veoma visokoj cijeni ili ih zadržati na duži vremenski period.

Također, pazite da ne precijenite vašu toleranciju na rizik jer ćete zbog toga donositi loše odluke o ulaganju. Čak iako ste u godinama u kojima biste “trebali” imati 80 posto dionica i 20 posto obveznica, nikada nećete vidjeti prihod ako tržište padne.

Različito rasporedite svoja ulaganja

Ukoliko niste uložili novac samo na jednom mjestu, onda postoji mogućnost da ćete pretrpjeti manje finansijske posljedice i gubitke.

Dakle, ukoliko ste vlasnik kuće i imate otvoren štedni račun već ste započeli s tim procesom jer to znači da ste uložili u nekretninu, a s druge strane, imate novca i u gotovini.

Drugim riječima, pokušajte kreirati investicijski portfolio spajajući “parove” koji nisu u istoj vrijednosti na tržištu. Dakle, ukoliko se desi da jedna investicija u koju ste uložili izgubi vrijednost, onda trebate imati onu drugu koja će biti u porastu (poput dionica i obveznica).

Budite uzorni i izmirujte obaveze prema bankama

Kada se kreditna tržišta pooštre, oni koji će među prvima dobiti odobrenje za hipoteku, kreditnu karticu ili drugu vrstu pozajmice, bit će osobe koje su izmirivale na vrijeme svoje obaveze prema bankama i bili uzorni klijenti.

Stvari poput plaćanja računa na vrijeme, držanje otvorenim najstarije kreditne kartice i održavanje niskog duga i raspoloživog kredita, pomoći će vam da održite visoku kreditnu ocjenu.

Pokušajte ulagati u virtuelnom svijetu

Probajte instalirati neke od aplikacija koje će vam pomoći da usavršite svoj vještine ulaganja i trgovine. Samim time, imat ćete uvid u stanje tržišta u virtuelnom okruženju i na taj način se usavršavati bez rizika da ćete izgubiti vlastiti novac, piše Investopedia.

Tako vježbajte strategije trgovanja kako biste bili spremni za ulazak na stvarno tržište.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se