Naslovnica MAGAZIN Savjeti ljekara: Efikasan način da skinete upornu, visoku temperaturu kod djece Antipiretici...

Savjeti ljekara: Efikasan način da skinete upornu, visoku temperaturu kod djece Antipiretici su lijekovi koji efikasno obaraju povišenu temperaturu kod beba.

0
IZVOR:cazin.net
PODIJELI

Ibuprofen i Paracatamol su dva najčešće korištena preparata. Brufen se daje oralno, a Paracetamol može da se primjeni i kao supozitorije.

Uobičajeni dozni interval – vremenski razmak između dvije doze istog lijeka je šest sati. Kada je temperatura visoka i često “skače”, taj interval može da se smanji na četiri sata.

To znači da isti lijek može da se da maksimalno šest puta za 24 sata.  Naravno, potrebno je poštovati doziranje, koje je najbolje precizirati sa pedijatrom.

Uz lijekove se preporučuje i rashlađivanje bebe – lagano oblačenje i tuširanje mlakom vodom.

Brufen i Paracetamol mogu da se kombiniraju kod beba, kada je temperatura veoma visoka i često raste.

Radi se o dva različita lijeka, koji se različito eliminiraju iz organizma, a imaju sličan efekat što se tiče skidanja temperature.

Naravno, i kod kombinacije ovih lijekova mora da se vodi računa o dozi i razmaku između doza.  Najbolje je davati naizmjenično Brufen i Paracetamol – na svaka četiri sata, a svako češće davanje (sa razmakom manjim od četiri sata) bi valjalo precizirati sa pedijatrom..

post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">