Naslovnica BiH SDA je dobila skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno,...

SDA je dobila skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno, ali će svi dobiti isto parče vlasti

0
Iako su sami mogli formirati vlast sa SNSD-om i HDZ-om i strankama koje predvode, iz SDA poručuju da su željeli ojačati probosanski patriotski blok te u vlast pored DF-a uvode i SBB.

S obzirom na to da su resori davno podijeljeni i da je poznato da je SDA dobila tri ministarske pozicije, sada je jasno, čitajući reakcije iz te stranke, ali i izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, da će SDA velikodušno po jedno ministarstvo ustupiti i SBB-u i DF-u.

Izvjesno je da će SBB dobiti ministarstvo sigurnosti, a DF ministarstvo odbrane. Tako će SDA uzeti ministarstvo vanjskih poslova i neku od četiri pozicije zamjenika ministara. Takav rasplet i dogovor teško se mogao naslutiti nakon izbora.

SDA je za Parlamentarnu skupštinu osvojila ukupno 252.000 glasova, što joj je donijelo šest direktnih i dva kompenzacijska mandata. Osvojili su skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno.

SBB je za isti nivo osvojio 67.599 glasova (2 mandata), dok je DF osvojio 96.174 glasa (3 mandata).

Tako će sada, uprkos izbornom rezultatu, pa čak i prošlim iskustvima, SDA značajan dio kolača u vlasti prepustiti SBB-u i DF-u, tačnije, svi će imati jednak broj ministarskih pozicija.