SDA KLJUČ: NISMO DIO OPĆINSKE VLASTI KOJA JE IZGUBILA KOMPAS

Trenutna vlast je na vrhuncu nervoze, jer se ispostavilo da ni 4 mjeseca ne mogu realizirati budžet koji su sami kreirali i usvojili. Zbog toga su na jučerašnjoj sjednici općinskog vijeća izglasali kreditno zaduženje. Posljednja plata za budžetske korisnike je isplaćena za april mjesec. Mi smo upozoravali da budžet naše općine ne može trpiti izdatak od 1 773 000 KM za uposlenike organa uprave, što je više za 600 000 KM u odnosu na posljednju godinu mandata SDA-ovog načelnika, ne računajući javna preduzeća.

Svoje neuspjehe pokušavaju neargumentovano prebaciti na druge, pa tako ovih dana načelnik okrivljuje SDA za nedostatak sredstava u budžetu, kojim on rukovodi punih 5 godina. SDA nije kriva i ne može snositi odgovornost što općinska vlast nije dovoljno izgradila svoj autoritet kod viših nivoa vlasti i što nije u stanju na adekvatan način prepoznati, artikulirati i rješavati probleme Općine.

Posebno kao problem vidimo nepostojanje jasne koalicije i sporazuma između stranaka koje upravljaju našim gradom. To im odgovara jer time pokušavaju sakriti svoju odgovornost za sve što se dešava zadnjih nekoliko mjeseci: kulminacija finansijske nediscipline, blokade javnih preduzeća, tužbe radnika, kreditna zaduženja općine i javnih preduzeća, zapošljavanje nezaposlenih vijećnika iz vladajućih stranaka na teret građana naše općine. SDA će prihvatiti postojanje parlamentarne većine u OV Ključ i podržavati sve ono što će doprinijeti stabilizaciji stanja, ali nećemo dozvoliti da nas se stavi u isti koš sa onima koji svakim danom doprinose stvaranju veće dubioze u našoj općini i nemamo pravo biti nijemi na najradikalniji oblik trgovine pozicijama, radnim mjestima i upravljačkim strukturama u našim javnim preduzećima i ustanovama. Naša najvažnija poruka danas je da SDA Ključ nije dio vlasti koja je u potpunosti izgubila kompas!

Proces imenovanja člana općinske izborne komisije traje 3 godine zbog političkih interesa i truda da se na tu poziciju imenuje aktuelni direktor blokiranog UKUS-a Ibrahim Zukanović. Upozoravali smo da će zbog niza okolnosti biti odbijen od strane CIK-a i to se potvrdilo. Vlast se prema opoziciji u općinskom vijeću odnosi kranje nekorektno, naši prijedlozi se a priori odbijaju, dovoljna im je činjenica da neko iz SDA nešto predlaže da bi to automatski odbili. Formirana je i komisija za utvrđivanje stanja u javnim ustanovama i preduzećima, međutim članovima komisije se uskraćuje dokumentacija koju traže. Puno toga nismo u prilici ni analizirati, jer se brojne informacije i generalno stanje u općini Ključ pokušava sakriti. Mi kao zrela opozicija moramo djelovati u službi naših građana i ukazivati na ove probleme i nuditi rješenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se