Sebija Izetbegović zabranila izjave i članovima Udruženja onkologa BiH!

Koliko je pacijenata operirano dnevno, ima li lijekova u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zašto ljekari odlaze iz ove ustanove… samo su neka od pitanja koja mediji danima šalju na e-mail adresu Pres-službe KCUS-a.

Odgovora nema dok direktorica Sebija Izetbegović ne odobri da se s podacima istupi u javnost. Takva procedura u ovoj ustanovi traje od 8. januara prošle godine, kada je dr. Izetbegović imenovana na čelnu poziciju KCUS-a.

Sporan odgovor 

No, kap je prelila čašu kada smo od Udruženja onkologa Bosne i Hercegovine, u kojem su članovi iz cijele Federacije i BiH te i ljekari iz KCUS-a, dobili odgovor da nam ne mogu dati podatke dok dr. Semir Bešlija, koji je predsjednik Udruženja, a i zaposlenik KCUS-a, ne dobije odobrenje od direktorice Izetbegović!

Potvrđuje to i odgovor na naš upit o epidemiji karcinoma u Federaciji BiH.

semir-beslija-100

Dr Bešlija: Mora imati saglasnost direktorice 

– Šef onkologije prof. dr. Semir Bešlija Vam je poručio da se prvo obratite Kliničkom centru na Press službu. Bez odobrenja ne može davati nikakve obavijesti – navodi se u odgovoru koji je dostavila Mirsada Manov, sekretar Udruženja onkologa BiH.

Javni istupi 

Ovakav odgovor kosi se s programskim ciljevima rada Udruženja, s obzirom na to da istupanje onkologa u javnost Statutom nije zabranjeno. Štaviše, u članu 37. Statuta ovog udruženja koje djeluje skoro 11 godina, navedeno je da je rad javan te da se javnost rada ostvaruje neposrednim informiranjem i putem sredstava javnog informiranja.

Zato se s pravom postavlja pitanje kako dr. Izetbegović može utjecati na javne istupe ljekara, koji, istina, jesu uposlenici KCUS-a, ali i rade u nevladinim organizacijama. Naročito kada je riječ o organizacijama čiji su podaci od krucijalnog značaja za zdravstvo i pacijente.

Ništa bez njenog aminovanja 

Ovakvom odlukom direktorice Izetbegović, koja je strah i trepet u KCUS-u i bez čijeg se aminovanja baš ništa ne smije uraditi, i dr. Bešlija je prekršio Statut Udruženja. U članu 10. jasno se navodi da su članovi dužni izvršavati obaveze u skladu sa zakonom, Statutom i aktima Udruženja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se