30.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Šef Komsije za raspodjelu EU pomoći nije završio ni srednju školu

Kako će biti upotrijebljene i potrošene milijarde koje je Italija dobila od Evropske unije (EU) za oporavak nakon pandemije virusa COVID-19, nadgledaće parlamentarna komisija na čijem čelu je parlamentarac koji nije završio srednju školu, a od radnog iskustva ima 10 godina prakse u prodavnici za životinje.

Sergio Battelli, član partije Pokret “Pet zvijezda” nakon reizbora na čelo Komisije za evropske fondove, je “postao viralan”, a poslije vijesti o njegovom reimenovanju ne stišavaju se polemike, uvrede, komentari i bijes onih koji su “”uprkos diplomama i doktoratima” završili bez posla ili su bili prinuđeni da “hljeb traže” izvan Italije.

Battelli, koji je u centru polemike u svim medijima, i na društvenim mrežama, odgovorio je, kako prenosi Corriere della Sera, da dobija mnoga pisma podrške te obožavaocima šalje virtuelne zagrljaje: “Moj stil je da gledam i idem naprijed jer je u pitanju najveća kriza nakon drugog Svjetskog rata i budućnost zemalja članica EU”, poručio je Battelli.

Parlamentarac koji je napustio srednju školu prije kraja nije izuzetak u italijanskoj politici. Ministar inostranih poslova Luigi Di Maio je takođe bez diplome, i ne govori nijedan strani jezik, a prije nego što je kao član Pokret “Pet zvijezda” postao političar, radio je kao animator u turističkim mjestima.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je diplomirao političke nauke, šef partije “Liga” Matteo Salvini takođe nije otišao dalje od srednje skole.

Ovaj trend “antipolitičara”, kako novinari nazivaju osobe koje su “ušle u politiku bez obrazovanja i iskustva”, je proširen i ustoličen za vrijeme Vlade Silvija Berlusconija, koji je za usluge ili pažnju zahvaljivao političkim pozicijama.

Eklatantan primjer je Nicole Minetti, nekadašnja Berlusconijeva zubna higijeničarka i bivša parlamentarka u njegovoj stranci “Il Popolo della Libert”, koja je završila u lokalnoj vladi. Po italijanskom zakonu, političari nakon samo jednog mandata od četiri godine imaju pravo na parlamentarnu penziju od 1.300 eura.

Vjerovatno najpoznatiji primjer italijinskog “antipolitičara” je Ilone Straller, poznate kao Ćićolina, nekadašnja porno zvijezda koja je bila član italijanskog parlamenta od 1985 do 1992.

U javnosti se pojavila početkom ove godine da se žali što joj je parlamentarni dodatak sa tri smanjen na hiljadu eura u skladu s revizijom primanja nekadašnjih članova italijanskog parlamenta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se