Sektorskim strategijama do fondova EU

Evropska unija je uložila u Bosnu i Hercegovinu više od 3,5 milijarde eura u obnovu, reformu javne uprave,vladavinu prava,održivu ekonomiju, poljoprivredu i druge oblasti putem različitih programa u posljednjih dvadeset godina.Instrument za predpristupnu pomoć IPA jedan je od najsveobuhvatnijih finansijskih modela čiji je cilj pripremiti zemlje kandidate i potencijalne kandidate da preuzmu i ispune obaveze budućeg članstva u Evropskoj uniji.IPA zamjenjuje pet prethodnih EU pristupnih instrumenata – PHARE, ISPA, SAPARD, program za Tursku i CARDS.

Kao potencijalni kandidat za članstvo u EU Bosna i Hercegovina je imala pristup dvjema od ukupno pet IPA komponenti u okviru IPA budžetskog perioda 2007-2013.: IPA I (Podrška tranziciji i izgradnji institucija)  i IPA II (Prekogranična saradnja).Prema podacima Delegacije Evropske unije u BiH ukupna vrijednost finansijske pomoći EU za BiH  putem IPA fondova od 2007-2013 iznosi 594 miliona eura. Detaljan pregled na internet stranici Delegacije Evropske unije u BiH o implementiranim projektima finansiranim sredstvima IPA-e u Bosni i Hercegovini  pokazuje da su sredstva EU uložena u  gotovo svakom većem mjestu u Bosni i Hercegovini.Na primjer u Bihaću je implementirano ili se implementira 165 različitih projekata, dok se sredstvima IPA fondova u Tuzli realizuje 178 projekata, a u Mostaru 172 projekta.  http://projects.europa.ba/Locations/Projects/106

U budžetskom periodu Evropske unije 2014-2020 Bosni i Hercegovini će pripasti 165 miliona eura, dok je od 2014. do 2017. godine alocirano oko 40 miliona eura godišnje. Za provođenje Programa posebnih mjera za oporavak od poplava i prevenciju rizika od poplava u BiH i za podršku ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju i usklađivanju sa pravnim naslijeđem Evropske unije iz IPA II sredstava za period 2014-2017 ugovoreno je 24 miliona eura iz alokacije IPA 2014 do 1. marta 2016. godine.

U tzv. IPA II korištenje sredstava je drugačije organizovano i umjesto komponenti primjenjuje se sektorski pristup koji podrazumijeva da sve države korisnice sektorskim strategijama treba da pokažu planove razvoja oblasti za koje žele koristiti predpristupnu pomoć.Bosna i Hercegovina, poput drugih država u procesu pridruženja: Srbije, Crne Gore, BJR Makedonije ili susjedne Hrvatske koja je  postala članica EU, treba izraditi strategije razvoja i definisati prioritete u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, energetike i zaštite životne okoline za period od sedam godina. Sektorske strategije su uslov za korištenje sredstava IPA II kao i za mogućnost dobijanja značajno većih iznosa sredstava na godišnjem nivou u odnosu na sadašnjih 40 miliona eura. Put do zajedničkog glasa i zajedničkog sadržaja ovog strateškog dokumenta u BiH je teži zbog složenog sistema i nadležnosti različitih nivoa vlasti,ali bi mogao biti otvoren nakon nedavno usvojenog Mehanizma koordinacije.

Evropska unija planira do 2020. godine izdvojiti 11 milijardi eura kroz novi Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), kao podršku reformskim procesima u zemljama zapadnog Balkana i Turske.Od zemalja u regiji najveći primalac donacija EU je Srbija kojoj će IPA II program u procesu pripreme za članstvo u EU donijeti 1,5 milijardi evra donacija od 2014. do 2020. godine, na godišnjem nivou oko 200 miliona evra.Za upravljanje većinom fondova zadužena je administracija u Srbiji od 2014. godine, dok Delegacija Evropske unije u toj zemlji  nadzire sprovođenje projekata. Za Makedoniju je planirano 664,2 miliona, Albaniju 649,5 miliona, Kosovo 645,5 miliona, a Crnu Goru 270,5 miliona eura Najviše sredstava u razdoblju 2014-2020. godina dobiće Turska i to oko 4,45 milijardi eura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se