Naslovnica CAZIN Senad Šepić pozvao na proteste protiv izgradnje deponije nuklearnog otpada u Trgovskoj...

Senad Šepić pozvao na proteste protiv izgradnje deponije nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

0

Protesti građana koji se protive izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici BiH i Hrvatske bit će održani u petak, 13. septembra 2019. godine, u Bosanskom Novom, u neposrednoj blizini mjesta na kojem hrvatske vlasti žele izgraditi ovu deponiju.
Glavni organizatori skupa su Incijativa “Trgovska mora, reci ne može”, Vlada Unsko-sanskog kantona u saradnji s Općinom Novi Grad, ali i drugim općinama iz USK i Republike Srpske.

Kako je rekao Senad Šepić za Klix.ba, koji je ujedno i koordinator Incijative “Trgovska mora, reci ne može”, on očekuje da će peticiju protiv izgradnje odlagališta do petka potpisati oko 50.000 ljudi, a ističe da se svaki dan potpisuje peticija u najmanje dva bh. grada te online putem.

“Ovo je tema preko koje mi kao narod i država ne smijemo preći. Radi se o problemu koji bi mogao nanijeti dugoročnu štetu većem dijelu zemlje, tj. oko 300.000 ljudi u Krajini. Imamo informaciju da će se krajem mjeseca organizirati sastanak komisija Hrvatske i Slovenije na kojem će se razmatrati tačna lokacija ove deponije. Po svim prilikama, to će biti Trgovska gora u Hrvatskoj, koja se nalazi uz samu granicu s BiH. To je prostor u kojem živi vrlo malo stanovnika Hrvatske, to je prostor nekadašnje SAO Krajine, ali tu imate Unu preko koje živi oko 250.000 hiljada ljudi, tj. na teritoriji BiH”, kazao je Senad Šepić.

On ističe da bi podzemnim vodama radioaktivni otpad mogao doprijeti i do najudaljenijih tačaka i da bi se na taj način napravio veliki problem, kako uništenjem prirodnih ljepota tako i postepeno samog života na tom području. On cijeni da bi se oko tri tone otpada samo iz elektrane “Krško” skladištile na ovoj lokaciji.

“Pošto će se na sastanku komisija Hrvatske i Slovenije krajem mjeseca po svemu sudeći donijeti konačna odluka o mjestu deponije, ja sam kao građanin kojem je stalo do ove zemlje i koji živi na tom području bio jedan od inicijatora protesta u Bosanskom Novom, to je najmanje što sam mogao učiniti. Nezavisni blok je preko poslanika koje ima na raznim nivoima pokretao ovu temu, ali nemamo pravu snagu pošto nemamo ljude u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, nemamo ni parlamentarne većine kako bi nas čuli”, pojašnjava on.

Na skupu u petak, 13. septembra 2019. godine, on je kazao kako očekuje dolazak i predstavnika Vlade Republike Srpske, ali i državnih institucija BiH kao i predstavnika međunarodnih organizacija. Pozvao je i druge političke stranke da se uključe u potpisivanje peticije kako bi, govori on, barem na taj način pomogli građanima ovog dijela BiH.