Šepić “srušio” akcize: Gorivo neće biti skuplje, Bosna i Hercegovina neće biti talac Sarajeva

PIŠE: KRAJINA.BA

“Neće moći sila i bahatost nikada proći. Pozivam da gradimo zemlju u kojoj se povećavaju plate i penzije, a ne porezi, nameti i akcize”  napisao je jučer nakon neusvajanja Zakona o akcizama, na svom facebook profilu Senad Šepić, krajiški zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

VEZANA VIJEST: Akcize na gorivo plaćaju svi, a korist ograničena: Šta je s Krajinom i Tuzlom?

Neusvajanjem ovog Zakona Krajišnici neće morati plaćati dodatnih 15 feninga na litru goriva, 15 feninga za autoputeve koji bi se gradili zaobilazeći Krajinu u širokom luku.

Povećanje akciza bio je i jedan od uslova MMF-a za dalje kreditne aranžmane sa Bosnom i Hercegovinom.Iako je međunarodna zajednica pozivala zastupnike u Parlamentu BiH da podrže ovaj Zakon, opozicija predvođena Senadom Šepićem uspjela je odbraniti buduće namete na građane.

Šepić je predložio nekoliko zaključaka vezanih za isti Zakon, koje Parlament nije htio prihvatiti, detaljnije čitajte na dokumentu kojeg vam donosimo:

Iako građani Unsko-sanskog kantona Šepiću zamjeraju nedovoljnu borbu za Krajinu, ovaj zastupnik za naš portal ističe da je najaktivniji zastupnik u Parlamentu nekoliko godina, da kroz zakonodavne klupe predlaže rješenja koja ipak ne ugledaju svjetlo dana kad dođu pred Vladu Federacije ili Vijeće ministara BiH.

Istina i leži u činjenici da  prema CCI najviše prijedloga i inicijativa ima Šepic, ali ih ne može  sprovesti u djelo jer nema izvršnu vlast, a aktuelne Vlade, Vijeće ministara i ministri ne pokazuju kapacitet da realiziraju i prate dobre inicijative koje Šepic podnosi, a koje su najdirektniji interes naroda kojega predstavlja, pa i cijele BiH.

Na narednim općim izborima Šepić će biti kandidat za člana Predsjedništva BIH ispred reda Bošnjaka i tad će od Krajišnika i cijele Bosne i Hercegovine tražiti povjerenje i šansu za kako on kaže pravedniji odnos vlasti prema običnom čovjeku.

Također grupa nezavisnih načelnika na čelu sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, ali i brojni drugi zastupnici, intelekualci predlažu Šepića za člana Predsjedništva BiH na narednim općim izborima u oktobru iduće godine.

U njihovom obrazloženju stoji da Šepić sa novim idejama zagovara novu politiku, koja je potrebna našem narodu i zemlji, te bi to bila prilika da sa ljudima koji dijele iste vrijednosti napravi politički projekat koji će biti u stanju da promijeni odnose u Bosni i Hercegovini i običnog čovjeka stavi na pravo mjesto.

Bitno je napomenuti da je Jasmin Emrić,  krajiški zastupnik (A-SDA) također bio protiv ovog Zakona, iako je prvi put bio suzdržan.

Nadamo se da je napokon došlo vrijeme da krajiški zastupnici  nastupaju u interesu onih građana koji su ih i birali a ne u interesu svojih stranačkih vođa.

krajina.ba

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se