Šepić: Vlade moraju prvenstveno osigurati zaštitu svakoga pojedinačnog poljoprivrednika

Povodom teške situacije u poljoprivredi, posebno malinarstvu, oglasio se i poslanik u Parlamentu BiH, Senad Šepić:

Više sam se puta dosad javno oglašavao, objavljivao i statuse ovdje na FB, predlagao u Parlamentu BiH inicijative za sistemsko rješavanje, zaštitu osnovnih prava i podršku razvoju poljoprivrede u BiH, od koje živi veliki dio našega naroda.

Kao poslanik u Parlamentu BiH sam inicirao da Vijeće ministara i entitetske vlade donesu Zakone o poticajima koji će garantirati minimalnu, zagarantovanu cijenu poljoprivrednih proizvoda i siguran otkup po istim, te redovnu podršku i pravovremenu isplatu poticaja, kako bi poljoprivrednici mogli planirati i posvetiti se razvoju na zemlji i plantažama, bez da vrijeme i energiju troše na borbu sa administracijom i raznim ministarstvima svako malo tražeći svoja osnovna prava.

Vlade moraju prvenstveno osigurati zaštitu svakoga pojedinačnog poljoprivrednika koji teškom mukom zarađuje na zemlji, a ne primarno štititi otkupljivače, od kojih neki žele postići visoke zarade ucjenjujući poljoprivredne proizvođače i određujući im minimalne cijene za otkup proizvoda.

Nažalost, nije dosad bilo sluha i sposobnosti da vlade, ministri i lideri političkih stranaka koji vode zemlju i imaju moć, ovo pitanje riješe.

Zato, mogu razumjeti i podržavam borbu ovih ljudi za njihova prava i nastaviću se boriti za reforme u našoj zemlji i promjene i prema ovoj populaciji. Vjerujem da zajedno, tražeći najbolja, poštena rješenja možemo hiljadama porodica, koje širom BiH proizvode maline ili druge poljoprivredne proizvode, učiniti perspektivu za ostanak u BiH i život sigurnijim i boljim u svojoj zemlji.

Na narednoj sjednici Parlamenta BiH ponovo ću zatražiti informaciju šta su dosada od toga ministri i vlade uradile, te ponovo uputiti hitni prijedlog mjera koje regulišu i rješavaju ove probleme i nećemo stati dok se ta pitanja konačno i pravedno ne riješe.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se