Naslovnica GLOBUS Šesnaest minuta ubijanja uživo na Facebooku (UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Jedan od napadača na...

Šesnaest minuta ubijanja uživo na Facebooku (UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu prenosio je uživo putem Facebooka kako puca na vjernike.

0

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarrantu, ali ga je Facebook ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na glavi.

On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije Masjid Al Noor u centru Christchurcha.

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju.
Sistematsko pucanje u tijela

Zatim, približivši se vratima, počinje pucati.

Na snimcima se vidi kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, mijenjajući municiju nekoliko puta.

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici, a zatim se vraća i sistematski puca u tijela.

Zatim odlazi, pucajući u još jednu prolaznicu na ulici, prije nego što se odvezao svojim automobilom, ispalivši još jedan hitac kroz prozor.

Policija je saopćila da radi na tome da ukloni snimak sa Interneta.

Oglasio se i Facebook, navodeći da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.
Manifesto objavljen prije napada

Na snimku se, također, može vidjeti da su na oružju ispisana imena i godine – imena napadača na džamije u Italiji i Kanadi, te na ćirilici imena Miloša Obilića, Nikole Vujoševića, bitke na Ivankovcu te drugih srpskih, crnogorskih i bugarskih ustanika protiv Osmanskog carstva.

Brenton Tarrant je objavio na internetu i manifesto od 37 stranica prije napada, objavljujući svoje namjere.

U njemu navodi da se radi o “terorističkom napadu”.

U manifestu piše da je planirao napad dvije godine te da je putovao u Christchurch kako bi trenirao prije nego što je odlučio da mu ovaj grad bude meta.

Tarrant navodi da njegova politička inspiracija dolazi od američkog konzervativnog komentatora Candace Owensa, koji je pristalica aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i često kritizira pokret Black Lives Matter.
‘Ja sam samo običan bijelac’

Tarrant je, također, sebe opisao kao fašistu i pristalicu Oswalda Mosleyja, britanskog političara koji je postao lider Britanske unije fašista tokom 30-ih godina prošlog stoljeća.

“Ja sam samo običan bijelac, imam 28 godina. Rođen sam u Australiji, u radničkoj klasi, u porodici s malim primanjima. Roditelji su mi škotskog, irskog i engleskog porijekla. Imao sam obično djetinjstvo, bez velikih problema. Malo me interesiralo obrazovanje tokom školovanja, jedva sam dobio prolazne ocjene. Nisam išao na univerzitet, jer nisam imao interesa za ono što se nudilo. Radio sam kratko vrijeme prije nego što sam nešto investirao u Bitconnect, onda sam koristio taj novac da putujem… Ja sam samo obični bijelac, iz obične porodice, koji se odlučio zauzeti kako bi osigurao budućnost za svoje ljude.

VIDEO GLEDATE NA SVOJU ODGOVORNOST

Loading...