12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Šetnjom sačuvajte svoje zdravlje

IZVORavaz.ba

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, ali dobrobit hodanja često znamo potcijeniti. Ako svaki dan prošetate samo 800 metara više nego inače, u vašem tijelu dogodit će se značajne promjene odlične za zdravlje.

Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prepješačiti oko 10.000 koraka. Ta brojka djeluje velika, naročito ako obavljate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. Ali spasa ipak ima!

Rezultat neće izostati
Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prošetate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobilnom telefonu, šetanje do kolege umjesto slanja maila. Ovo je pet promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prošetate 800 metara više, odnosno napravite 1.000 koraka više.

Srce će se manje naprezati
I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi normalnijim ritmom.

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršaviti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 sedmica (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Ako imate visok nivo lošeg holesterola, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja podstiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli da oštete krvne sudove.

Manje ćete biti pod stresom
Kratka brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi endorfinske hemikalije odgovorne za dobro raspoloženje, pa se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Kosti će vam ojačati
Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela doprinosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti, također, podstiče stvaranje novih ćelija u kostima.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se