12.3 C
Bihać
Srijeda, 22 Septembra, 2021

Signali koji otkrivaju bolesti bubrega

Puno je signala koji otkrivaju da se radi o bolesti bubrega, ali ponekad ih ljudi pripisuju nekim drugim stanjima.

IZVORavaz.ba

Umor i slabost
Kako bolest bubrega ne mora odavati nikakve signale dok ne dospije u zadnju fazu, jasno je kako je lako ne primijetiti da nešto ne valja. Ovo su simptomi koji ukazuju na bolest bubrega:

1. Umorni ste, imate malo energije i poteškoće s koncentracijom – Puno slabiji rad bubrega može dovesti do nakupljanja toksina u krvi, a to može uzrokovati gore spomenute simptome. Druga komplikacija bolesti bubrega je anemija, koja može uzrokovati umor i slabost cijeloga tijela.

2. Teško spavate – Kada bubrezi ne filtriraju otpad kako treba, toksini ostaju u krvi umjesto da nestaju kroz urin. To može biti razlog vaše nesanice. Postoji i poveznica između rada bubrega i pretilosti, a apneja u snu je češća kod osoba koje imaju bolesti bubrega, za razliku od ostatka populacije.

3. Koža vam je suha i svrbi – Zdravi bubrezi rade puno važnog posla. Oni će vas riješiti viška tekućine, pomoći u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jačati kosti i održavati zdravu razinu minerala i nutrijenata u krvi.

Filtriranje otpada
4. Često morate na toalet – Ako imate osjećaj da stalno morate na toalet, to može biti simptom bolesti bubrega. Kada su filteri bubrega oštećeni, mogu uzrokovati upravo tu pojavu.

5. Imate krvi u urinu – Zdravi bubrezi obično zadrže krvne stanice u tijelu kada filtriraju otpad, ali ako su oštećeni one se mogu pojaviti u urinu.

Nateknuta stopala

Smanjena funkcija bubrega može voditi do zadržavanja soli u organizmu i tako uzrokovati oticanje u nogama. Taj isti simptom može otkrivati da nešto nije u redu sa srcem, jetrom ili da imate hronične probleme s venama.

Također, smanjen apetit je čest simptom i drugih bolesti ali i nakupljanja toksina zbog smanjene funkcije bubrega kao i grčenje mišića. Kada u ravnoteži nisu elektroliti u tijelu, bubrezi mogu biti oštećeni. Na primjer, niska razina kalcija može dovesti do grčenja mišića.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se