9.5 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021

Simptomi koronavirusa obično se pojavljuju ovim redoslijedom

Novo istraživanje sa Sveučilišta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi covida-19 obično pojavljuju određenim redom.

Ovo bi otkriće moglo pomoći osobama s covidom-19 da se samoizoliraju i prije se počnu liječiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenta.

Znanstvenici su koristili kineske podatke

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavnosti simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za preko 55 tisuća potvrđenih slučajeva covida-19 u Kini. Također su pogledali skup podataka o 1100 slučajeva koje je između prosinca i siječnja prikupila Kineska stručna skupina za medicinsko liječenje za covid-19, a osigurala ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Kako bi usporedili redoslijed simptoma koronavirusa s gripom, istraživači su analizirali podatke preko 2000 slučajeva gripe zabilježenih u Sjevernoj Americi, Europi i na južnoj hemisferi između 1994. i 1998. godine.

“Redoslijed simptoma je važan”, rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

“Kad znaju da svaka bolest napreduje različito, liječnici mogu prije utvrditi ima li netko covid-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju odluka o liječenju.”

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redom:

– vrućica

– kašalj i bolovi u mišićima

– mučnina ili povraćanje

– proljev.

“Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj, a tek onda dobivaju vrućicu”, rekao je dr. Robert Glatter, liječnik iz bolnice Lenox Hill iz New Yorka za Healthline.

“U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često počinje naglo i uz više simptoma, uključujući bolove u leđima, jezu te suhi kašalj.”

Prema studiji, dok gripa obično započinje kašljem, prvi simptom covida-19 je vrućica.

“Naši rezultati podupiru ideju da bi se kao metoda provjere prije ulaska u objekte trebalo mjeriti temperaturu”, napisali su autori studije u zaključku.

Međutim, liječnici koji rade s pacijentima oboljelima od covida-19 kažu da, prema njihovom iskustvu, simptomi nisu toliko predvidljivi pa se, u slučaju sumnje u bolest, uvijek treba posavjetovati s odabranim liječnikom o daljnjim koracima i metodama liječenja.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se