“Sin” Mileta Mesara, robovlasnika za kojim se traga: Otac je na putu, to nisu robovi, to su ISIL-ovci

Tragom oglasa koji je okrutni robovlasnik Milivoj Utrobičić, poznatiji kao Mile Mesar ili Mile Debeli, objavio 5. decembra prošle godine na svom profilu na Facebooku, pozvali smo broj telefona na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za posao u njegovoj mesari.

Teške optužbe

Javio nam se muškarac ozbiljnijeg glasa, predstavivši se kao Miletov sin. Sudeći prema njegovoj reakciji, u prvi mah nije mu bilo jasno zašto ga zovemo i zbog čega tražimo njegovog oca, za kojeg je rekao da je na putu, mada su hrvatski mediji objavili da policija traga za njim.

Odmah smo prešli na stvar i pitali ga za teške optužbe izrečene na račun njegovog oca, o zarobljavanju, torturi i izrabljivanju muškaraca, mahom iz Bosne i Hercegovine, na njegovom imanju u Omišu (Hrvatska). Travničanin Dževad Zahirović (44) posljednji je Miletov rob, koji je uspio pobjeći i prijaviti slučaj Graničnoj policiji.

– Ne znate vi da su to prljavi muslimani iz ISIL-a, iz Maoče. U ime oca, kažem da su to muslimani iz Maoče. Dvojica prijašnjih robova su iz Islamske države, to je podatak hrvatskih službi. Jedan od robova islamskih završio je u ISIL-u – rekao nam je Utrobičić.

trobičić: Zarobljavao muškarce

Šta se desilo s Dževadom iz Travnika i da li je i on ISIL-ovac za njih, bila su pitanja na koje Utrobičić nije imao odgovor. Razgovor ga je mnogo uznemirio pa je ubrzo uslijedila lavina uvreda i psovki.

Lavina psovki

– To je bilo više slučajeva. Pop…. ti džamiju. Kod mene nije radio. Kod mog oca nije radio… Vi samo čekate da bacite bombu u Hrvatskoj. Jeste li vi svjesni toga? – odbrusio nam je on.

Kako Miletov “sin” nije imao odgovor ni na jedno naše pitanje, nastavio je s uvredama.

– Svi ste isti, balije smrdljive, teroristi – rekao nam je Utrobičić i prekinuo vezu.

Oglas za prodavnicu suhomesnatih proizvoda

Hronologija Dževadovog robovanja

Mile Mesar je u martu preko Ružice R., poznanice i državljanke BiH, tražio da mu nađe nekoga ko bi radio ilegalno na njegovom imanju. Ona je pronašla Dževada Zahirovića, koji je tada bio u teškoj finansijskoj situaciji. Ružica je Dževadu obećala da će kod Milivoja imati osiguran smještaj i hranu te plaću od 1.500 KM. Mile je Dževadu uzeo pasoš i zadržao ga.

Odvezao ga je na imanje, gdje je Dževad odmah počeo s teškim poljoprivrednim radovima. Kad je shvatio da je nasamaren i da ništa nije onako kako je Mile rekao, zatražio je dozvolu da posjeti rodbinu u Travniku, želeći tako pobjeći. Tada mu je Milivoj zaprijetio pa ga je čak pokušao udariti. Dževad je 27. aprila ipak uspio pobjeći s imanja. Kako nije imao novca kod sebe, jer nije bio isplaćen, pješice je i stopirajući došao do prijelaza Kamensko i tamo je sve ispričao policiji.

Mile Mesar putem Facebooka tražio radnike za svoju mesaru

Višestruko osuđivan

Kako navode hrvatski mediji, Milivoj Utrobičić, poznatiji kao Mile Mesar, višestruko je kažnjavana i osuđivana osoba. Prijavljivan je za ilegalnu trgovinu stokom i mesom, za utaju skoro 700.000 kuna poreza, korištenje lažnih veterinarskih svjedodžbi, stavljanje u promet veterinarski nepregledanog mesa, prijetnje smrću veterinarskoj inspektorici, krijumčarenje marihuane iz BiH, a 2012. godine uvjetno je kažnjen sa 14 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine, jer se zbog njegovog mesa, zaraženog trihinelom, otrovalo osam osoba.

Iz Miletovog kriminalnog dosjea

  • Osam osoba otrovalo se trihinelom iz njegovog mesa
  • U klaonicama mu je pronađeno 1,6 tona ilegalnog mesa
  • Osumnjičen za dvije pljačke mjenjačnica u Baškoj Vodi
  • Ilegalce iz BiH prebacivao preko granice pa ih prisiljavao na rad
  • Prije deset godina, teretili su ga za šverc auta iz Njemačke
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se