Sindikat vatrogasaca USK – Saopćenje za javnost

Tema sastanka je bio Nacrta Zakona o izmjena i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva kojeg je Vlada Federacije BiH a na prijedlog Federalna uprava civilne zaštite nezakonito i bez konsultacije sa sindikatom kao socijalnim partnerom, uputila Parlamentu FBiH, a kojim je predviđeno brisanje 114. člana ovog zakona kojim se ukida dodatak na posebne uslove rada u visini 30 posto.

Tokom sastanka, koji je u ovakvom obliku i sastavu prvi put organiziran na području Federacije BiH, predstavnici ova četiri sindikata su iznijeli niz problema sa kojim se vatrogastvo susreće na području Federacije BiH a za koje je zajednički problem koji se ogleda u neimplementaciji Zakona o zaštiti od požara i vatrogatsva iz 2009. godine.

Na kraju sastanka uz koncenzus o svim zakljucima predstavnici sindikata vatrogasaca su usvojili više zaključaka od kojih se izdvajaju dva primarna a to su povlačenje predloženog Nacrta zakona iz parlamentarne procedure i smjena direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Sa sastanka je upućen i zahtjev premijeru Fadilu Novaliću za hitan sastanak u roku od sedam dana.

Vatrogasci su iznijeli jedinstven stav da su predložena rješenja u nacrtu a koja odu ka umanjenju materijalnih prava vatrogasaca čin izdaje osnovnih i najbrojnih snaga Federalne uprave civilne zaštite koje imaju pod svojom ingerencijom za prvi odgovor u sistemu zaštite i spašavanja na području Federacije BiH.

Poštovane kolege vatrogasci Federacije BiH dolazi vrijeme kada konačno moramo pokazati koliko smo složni a samim tim i koliko smo jaki, samo zajedničkim naporom može mo zaštiti stečena i ostvariti osporena prava.

Svakodnevno svojim radom i zalaganjem pokazujemo solidarnost i nesebičnost pružajući pomoć drugima, danas i sutra je vrijeme da tu solidarnost i podršku podijelimo među sobom.

U ovo vrijeme kada nas malo cjene, slabo opremaju i obučavaju nije bitno kako i na koji način smo organizirani već kako i na koji način će mo koordinirano djelovati radi zaštite vatrogasca kao profesije i kao čovjeka.

Ne gledajmo ni na istok ni na zapad, pogledajmo jedni druge u oči i pronađimo način da zaštitimo svoje dostojanstvo kao čovjeka i kao vatrogaca.

Obradila stručna služba

Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se