SIPA iz Ministarstva odbrane BiH oduzela dokumentaciju o prodaji oružja

Naime, SIPA je, postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine izvršila privremeno oduzimanje originalne dokumentacije koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Repubike Hrvatske, po ugovorima koje su Federalno Ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili sa firmom iz Republike Hrvatske, tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na pomenute ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

“Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u vremenskom periodu od 22.03.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske, na način da je osumnjičeni izmjenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz R. Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio Budžet institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.297.580,25 KM”, stoji u saopćenju SIPA-e.

Dana 20.9.2018.godine, Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dostavljen je izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, zaključuje se u saopćenju SIPA-e.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se