Naslovnica BiH SIPA provodi veliku akciju “Var”, hapse se osumnjičeni za namještanje utakmica SIPA...

SIPA provodi veliku akciju “Var”, hapse se osumnjičeni za namještanje utakmica SIPA ovu akciju provodi naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH

0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem područiju Bosne i Hercegovine provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” usmjerenu prema osumnjičenim za namještanje nogometnih utakmica u BiH.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH.

Akcija je započela jutros u 7 sati na širem području BiH, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Televizija N1 nezvanično saznaje da je osumnjičeni Vladimir Dominković na utakmice od kojih je očekivao određenu novčanu dobit za konkretan način suđenja delegirao sudije od povjerenja, najčešće – osumnjičene Iliju Živkovića i Kenana Bajraktarevića za koje se sumnja da su uticali na konkretan ishod tih utakmica.

Uloga osumničenih Ante Bilješke i Fuada Zahirovića bila je da sudijama daju prolazne ocjene za tako obavljeno suđenje. Sve malverzacije odnose se na takmičarsku sezonu 2018/2019.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.