SIPA u akciji: Saslušani članovi CIK-a u vezi sa ovjerom kandidature Fikreta Abdića

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali su predsjednicu Centralne izborne komisije Irenu Hadžiabdić i člana ove institucije Stjepana Mikića u vezi sa ovjerom kandidature načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića 2016. godine

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić kazala je  da je Irena Hadžiabdić saslušana u svojstvu svjedoka, kao i član CIK-a Stjepan Mikić, a u vezi sa ovjerom kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima 2016. godina.

Pirić je istakla da je Sud BiH prije dvije godine potvrdio zakonitost odluke CIK-a BiH o ovjeri kandidature Fikreta Abdića, a da je Hadžiabdić u to vrijeme bila član CIK-a zajedno sa Mikićem.

Službenici SIPA-e saslušanje Hadžiabdić i Mikića obavili su prošle sedmice u prostorijama Centralne izborne komisije u Sarajevu.

Fikret Abdić zvani Babo je na lokalnim izborima prije dvije godina osvojio načelnički mandat. On je široj javnosti poznat po dvije stvari: prije rata je stvorio prehrambenog giganta „Agrokomerc“, a u ratu je osnovao neustavnu Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna (APZB) čija se vojska borila protiv Armije BiH. Nakon poraza vojske APZB-a Abdić je otišao u Hrvatsku.

Tamošnji Vrhovni sud ga je 2005. godine osudio na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Izašao je iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se