31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Sirova dijeta: Koje su prednosti ovog režima ishrane?

Dijeta sa sirovom hranom postaje sve veća senzacija u cijelom svijetu

IZVORbody.ba

Sirova ishrana ima niz prednosti za zdravlje i kondiciju, a njena pravila uključuju jedenje samo nezaslađene, neprerađene, biljne hrane koja nije bila izložena visokim temperaturama prilikom pripreme. Ova ishrana zahtijeva odricanje i motivaciju, ali daje izvrsne rezultate.

Trovanje hranom
Kada se konzumira hrana koja nije kuhana ili pržena, moguće je da dobijemo trovanje hranom. Hrana koja se sprema na visokim temperaturama je lišena svih bakterija, dok nekuhana hrana ostavlja rizik od njihovog ulaska u organizam. Stoga je izuzetno važno da dobro očistite hranu i da je držite na odgovarajućim temperaturama ako planirate početi s ovom vrstom ishrane.

Iz tog razloga morate biti pažljivi sa mliječnim proizvodima, obzirom da konzumiranje ove hrane može dovesti do ozbiljnih bakterijskih infekcija. Ako želite pratiti ovu dijetu, stručnjaci savjetuju da izbacite mliječne proizvode iz ishrane. To možete postići zamjenom životinjskih proizvoda s mlijekom od orašastih plodova poput bademovog, sezamovog, kokosovog ili drugih vrsta mlijeka. Ove alternative su ukusne i kremaste, te vašoj svakodnevnoj ishrani pružaju potrebne proteine.

Koje su prednosti ove ishrane?
Veći unos voća

Većina dijeta sirove hrane sastoji se od puno svježeg voća bogatog vitaminima. Voće je blago kalorično i daje vam osjećaj energije i zadovoljstva. Kada jedete cjelovito voće, njihova vlakna vam pomažu da održavate zdravu i usporenu probavu. Zbog toga ćete se duže osjećati sito.

Veći unos povrća

Sirova dijeta pruža vam svakodnevne porcije povrća koje je puno hranjivih sastojaka. Možete ga dodavati smoothiejima, salatama ili supama. Povrće će vam pomoći da povećate unos minerala i proteina koji su neophodni za rast mišića.

Uravnotežuje ishranu

Ne samo da se dijeta sa sirovom hranom sastoji od dovoljno ugljikohidrata, proteina i masti za zdravu, uravnoteženu ishranu, već ima i odgovarajuće vrste hrane za svaku od ovih kategorija. Prekomjerna konzumacija žitarica, životinjskih proizvoda i prerađene hrane može dovesti do nepravilne ishrane i viška ili nedostatka osnovnih hranjivih sastojaka. Ako jedete sirovo, tijelo se osjeća čisto i lagano, a ne opterećeno i tromo.

Konzumirajte jednostavne ugljikohidrate

Sirova ishrana sastoji se od svježe hrane na biljnoj bazi koju tijelo lako probavlja. Hranu, bilo da su to masti, šećeri ili proteini, tijelo mora pretvoriti u korisnu energiju, a jednostavni ugljikohidrati koji se nalaze u voću i povrću mogu se preraditi s malo tjelesnih napora.

Nemasna ishrana

Iako su masti korisne za zdravlje, naše tijelo zapravo može funkcionisati na samo 10% unosa. Sirova ishrana je izuzetno siromašna masnoćama, te se sastoji prvenstveno od ugljikohidrata i proteina. Ovo je korisno ako pokušavate smršati.

Zdravo za srce

Bez ikakvih životinjskih proizvoda ili dodane soli, ishrana zasnovana na sirovoj hrani sadrži vrlo malo holesterola i malo natrijuma, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. To omogućava vašem srcu da pumpa efikasnije i povećava efikasnost protoka krvi.

Regulacija probave

Tijelo lako probavljive biljne proizvode koji se konzumiraju u ishrani sa sirovom hranom, što dovodi do brze probave. Kada se probava dogodi brzo, na primjer tokom 24 sata, za razliku od 72, to smanjuje količinu hrane koja sjedi u probavnom sistemu. Brza probava je neophodna za pravilno zdravlje probavnog sistema.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se