25.5 C
Bihać
Utorak, 27 Jula, 2021

Situacija na Lipi je bolja, migranti ne spavaju na otvorenom

Nijedan migrant nije prespavao na otvorenom, vani. Istina, uvjeti su daleko od idelanih ili normalnih, ali problem se svakodnevno rješava, objavila je FTV u prilogu o situaciji u kampu Lipa.

Istina, u Lipi još uvijek traju radovi na daljem osposobljavanju vojnih šatora Oružanih snaga BiH. Migranti koji zbog radova u Lipi nisu smješteni u šatore spavaju u kontejnerima koji su prije služili kao kancelarije zaposlenicima IOM-a.

Preživaljanje u ostacima zapaljenog prihvatnog centra Lipa i spavanje pod otvorenim nebom do jučer je bila surova svakodnevnica migranata u Krajini.

Poražavajuće slike iz Lipe koje su u posljednje tri sedmice obišle svijet ako se radovi u Kampu nastave istom dinamikom kao prethodnih dana trebale bi ostati samo ružna uspomena. Većina migranata sada spava u vojnim šatorima. Ni jedan pod otvorenim nebom.

Iako je situacija ovdje u Prihvatnom centru Lipa daleko od idealne, migranti kažu da su im životni uslovi sada olakšani.

Danas je bolje, uvjeti su nam dobri, sad imamo grijanje, krevete i madrace. Spavao sam ovdje, sad je dobro, jer imamo grijanje“, pričaju nam migranti.

Kako su kazali iz Službe za poslove sa strancima, svi vojni šatori Oružanih snaga BiH nisu još ospobljeni zbog čega preostali migranti spavaju u kontejnerima koji su služili kao kancelarije uposlenicima IOM-a.

A dok jedni migranti kažu da je stanje u Lipi bolje, drugi tvrde da je situacija i dalje teška.

“Vidimo da su uslovi poboljšani sa šatorima i grijanjem, ali uslovi su ovdje neodrživi”, ističe Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH.

Uslovi jesu teški, i snijeg koji neprestano pada dodatno otežava situaciju. Međutim, pored angažmana bh. vlasti ovih dana u Lipi je prisutan i veliki broj kako lokalnih tako i međunarodnih humanitarnih organizacija, koji su udružili snage da riješe krizu u Krajni.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se