Naslovnica BIHAĆ Situacija na Vučijaku se poboljšava, zatvaraju se Miral i Bira

Situacija na Vučijaku se poboljšava, zatvaraju se Miral i Bira

0
Na sjednici je istaknuto kako je situacija na Vučijaku poboljšana kao i to da će se raditi na zatvaranju Bire i Mirala po zahtjevu skupštinskih i gradskih vlasti.

Riječ je o pripremnom sastanku uoči sutrašnje, proširene sjednice Operativne grupe USK, na koji su pozvani i predstavnici Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša te Službe za rad sa strancima.

“Obavili smo pripremni sastanak i pozvali Službu za poslove sa strancima da vidimo koje dokumente imaju i kako su zamislili upravljanje Sedrom i Borićima, a nakon što nam dostave dokumentaciju mi ćemo je analizirati i donijeti zaključak. Do unazad 15 dana smanjen je priliv migranata i dnevno ih je dolazilo između 40 i 60, ali sada je opet povećan taj broj na oko 100. Naš stav je da novi migranti ne mogu ući u navedene centre, ali vidimo da IOM krši taj dogovor i ukoliko to nastave raditi poduzet ćemo mjere i policija neće dozvoliti ulazak nikome”, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Kazao je kako iz dana u dan popravljaju sigurnosne i zdravstvene uslove na području Vučijaka.

Prema riječima ministrice zdravstva USK Nermine Ćemalović, od njemačkih donatora su dobili četiri kontejnera sa tušom i toaletom što će značajno doprinijeti boljim higijenskim uvjetima, a samim time i zdravstvenoj situaciji na tom području. Oni će biti u funkciji za 2-3 dana. U funkciji će uskoro biti i kontejner koji će se koristiti kao ambulanta, a jedan je već postavljen za policajce na ulazu.

Za sada je zabilježen jedan slučaj oboljelog od tuberkloze u Miralu i ta osoba je prebačena u Kantonalnu bolnicu Bihać, te jedan na Vučijaku. Riječ je o migrantu koji se liječi već dva mjeseca. Nakon što je smješten u bolnicu njemu se izgubio svaki trag jer je pobjegao.

“Nema mu traga i to je problem jer ne možemo ih pratiti. Migrantska svijest ide do te mjere da im je bitno samo da idu na Zapad i ne zanima ih ni terapija ni liječenje bez obzira što ugrožavaju i sebe i druge. Do sada je bilo 36-37 bolesnih ali su svi pod terapijom”, kazala je ministrica.

Sutrašnja, proširena sjednica Operativne grupe ima za cilj zauzimanje stava uoči sastanka sa Evropskom komisijom po pitanju migracija u BiH, koji će se održati u Briselu 17. juna, a na koji su pozvani i predstavnici USK kao kantona koji je najviše pogođen migrantskom situacijom.

Loading...