9.9 C
Bihać
Nedjelja, 24 Oktobra, 2021

SJAJAN USPJEH: Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu kvalifikovali se za svjetsko takmičenje u Oxfordu

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu kvalifikovali su se na svjetsko takmičenje u Oxfordu iz oblasti medijskog prava.
Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, okupljeni u klubu “Iudex”, učestvovali su od 2. do 4. decembra 2020. godine u usmenom dijelu regionalnog takmičenja iz medijskog prava – “Price Media Law Moot Court Competition”.

Pravni fakultet u Sarajevu bio je, također, jedini fakultet iz BiH koji je učestvovao na takmičenju. Takmičenje je održano u online sudnicama, a radni jezik je bio engleski.

Klub “Iudex” su činili: Igor Petković, Delila Islamović, Nasiha Nuhanović i Selma Lončarić. Studente su za takmičenje pripremali asistenti Nasir Muftić, LLM, Tahir Herenda, LLM i Harun Išerić, MA iur.

Takmičenje je počelo u mjesecu maju 2020. godine objavljivanjem hipotetičkog slučaja koji je bio posvećen slobodi govora i okupljanja u vrijeme pandemije virusa. Studenti su sve do novembra istraživali pitanja slobode okupljanja i govora online te širenja dezinformacija i lažnih vijesti o virusu te pisali podneske (u ime aplikanta i u ime države povodom navodne povrede Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima), temeljeći svoje argumente na sudskoj praksi UN-ovih tijela za ljudska prava, Interameričkog suda za ljudska prava, Evropskog suda za ljudska prava, Suda EU i najviših nacionalnih sudova i na najrecentijoj literaturi.

U okviru usmenih rundi, studenti su igrali četiri meča i pobijedili u tri. U meču za treće mjesto, pobijedili su Pravni fakultet iz Budimpešte, a sudsko vijeće su činili: Enis Omerović (Pravni fakultet u Zenici), Krisztina Rozgonyi (Univerzitet u Beču) i Tamás Szabó (advokat).

Osvojivši treće mjesto, studenti su ponovili do sada najbolji uspjeh Pravnog fakulteta u Sarajevu, iz 2013. i 2015. godine. Igor Petković je osvojio treće mjesto u kategoriji najboljih govornika (u konkurenciji od 70 učesnika).

Na osnovu ostvarenog uspjeha, studenti su se plasirali na svjetsko takmičenje, kao peta ekipa iz BiH kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine. Svjetsko takmičenje, koje će okupiti 35 najboljih svjetskih pravnih fakulteta, bit će održano krajem marta i početkom aprila 2021. godine.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se