SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BIHAĆ: Hoće li se usvojiti budžet grada Bihaća i da li je ovaj budžet realan?

Piše: KRAJINA.BA

Sjetimo se da se u zadnjih 8 godina puno pričalo o budžetu grada Bihaća.

Pričalo se kako on nije realan, kako je puno viši, kako se po 2-3 puta godišnje rade rebalansi budžeta koji su nas samo zaduživali sve više i više te je tad opozicija rekla ako u kojem slučaju dođe na vlast, da će napraviti prvi realan budžet grada Bihaća.

Ovako je u predizbornoj kampanji govorio i sadašnji gradonačelnik Šuhret Fazlić, međutim, očito je da do velike promjene nije došlo s obzirom da je realno izvršenje budžeta između 20-22 miliona KM, a trenutni prijedlog iznosi nešto preko 30 miliona KM.

Činjenica je i to da se grad Bihać u zadnjih 10 godina počeo zaduživati i da i te dugove treba neko vratiti, ali nije rješenje ni donositi nerealan budžet.

Već smo napisali da je realan budžet između 20-22 miliona KM, ovih nešto više od 8 miliona KM je planirano da dolaze iz viših nivoa vlasti tj. kantonalni i federalnih nivoa kako bi se vratili dugovi za potrošenih 6 miliona namjenskih sredstava koja su u predhodne 4 godine potrošena u nenamjenske svrhe.

Međutim, od toga trenutno nema ništa s obzirom da na prijedlogu kantonalnog budžeta nema nijedne stavke gdje će grad Bihać dobiti novac.

Redakcija portala KRAJINA.BA je ovom prilikom razgovarala i sa predsjednikom GO A SDA stranke iz Bihaća Ismetom Kurićem kojeg smo pitali šta on misli o budžetu grada Bihaća, a ujedno i pomoći gradu Bihaću sa viših nivoa vlasti?

Mi smo odlučno krenuli u koaliciju kako bi gradsko vijeće Bihać na čelu sa gradonačelnikom krenulo u realizaciju predizbornih obećanja koja su se odnosila na smanjenje troškova, nenamjensko trošenje budžetskih sredstava i loše upravljanje gradskim budžetom, međutim naišli smo na prvi kamen spoticanja nakon što nam je dostavljen Prijedlog budžeta grada Bihaća. Mi smatramo da se budžet ne može ostvari u ovolikom iznosu, ali ovom prilikom poručujemo svim kantonalnim i federalnim poslanicima koji direktno utječu na budžet kantona i federacije,da nam pomognu i da svojim pravima i amandmanima traže da se grad Bihać uvrsti u budžet. Možda ni ovaj visoki prijedlog budžeta grada Bihaća ne bi bio nerealan u koliko bi sutra na sjednici Skupštine Unsko – sanskog kantona, poslanici koji dolaze iz Bihaća, svojim amandmanima obezbijedili neophodna sredstva za svoj grad.” – rekao je Ismet Kurić.

Činjenica je da je u zadnjih nekoliko godina skroz malo ili nimalo novca dolazilo sa budžeta kantona na budžet grada Bihaća, pa ovom prilikom apelujem na skupštinske poslanike koji dolaze iz Bihaća, a bez čijih ruku se ne može donjeti budžet kantona, da iskoriste svoje pravo i obezbijede prijeko potreban novac kako bi grad Bihać konačno krenuo naprijed“. – poručio je Ismet Kurić.

Za kraj želim poručiti da će GO A SDA stranke podržati gradonačelnika Šuhreta Fazlića i ovaj prijedlog budžeta grada Bihaća jer to građani od nas i očekuju.

Grad Bihać će preživjeti i maćehinske odnose kantonalnih vlasti, ali budite sigurni da ćemo se potruditi da se saznaju imena svih skupštinskim poslanika koji dolaze iz Bihaća, a nisu predložili i iskoristili svoje pravo kako bi Bihaću obezbijedili sredstva na koja zakonom imaju pravo.

Gospodo poslanici, ako u prijedlogu budžeta imaju svi drugi gradovi na kantonu, zašto smo Bihać izostavili?

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se