23.3 C
Bihać
Petak, 24 Septembra, 2021

Sjednica Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom upravo završena, doneseni zaključci

Održan je prošireni sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području USK kojem su prisustvovali IOM i UNHCR.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona, na današnjem sastanku, donijela je, na osnovu Zaključaka Skupštine Unsko – sanskog kantona i vijeća Grada Bihaća i općine Velika Kladuša, ove zaključke, a u skladu s činjenicom da i dalje dolazi do prekomjernog priliva ilegalnih migranata čime je ugroženo javno zdravlje, sigurnost i prava građana USK.

1. Ostaju na snazi zaključci i mjere koji su doneseni na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko – sanskog kantona, dana 02. 9. 2020.godine a uključuju:

– Odvraćanje daljeg priliva migranata na područje USK

– Zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima

– Zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama

2. Zadužuju se ministar Ministarstva unutrašnjih poslova USK i policijski komesar da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu aktivnosti u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona od 29. 09. 2020., o sprječavanju daljeg prijema migranata u kamp „Miral“ Velika Kladuša a sve u cilju njegova postupnog gašenja.Od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara se traži da proširi kapacitete centara za prihvat migranata van USK za prihvat ilegalnih migranata trenutno smještenih u Miralu. Kod izmještanja maloljetnih migranata u centre van USK prioritet se traži za 69 maloljetnika privremeno relociranih iz kampa Bira u u kamp Borići i 19 maloljetnika bez pratnje u Miralu.

3. Traži se od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH da, u skladu s nadležnostima, pokrene aktivnosti da se privremeni prihvatni centar „Lipa“ proglasi centrom za smještaj ilegalnih migranata sa jasno definisanim načinom funcionisanja i preciziranim pravilima ponašanja u istom.

4. Traži se od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH da, u cilju osiguravanja uvjeta za kvalitetno funkcionisanje centra Lipa kod Bihaća, pokrenu aktivnosti za uzimljavanje ovog kampa. S tim u vezi, Operativna grupa koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona prethodno je MS VM BiH dostavila predmjer i predračun radova JP Elektroprivreda dd Sarajevo- Elektrodistribucija Bihać i predračun radova JP Vodovod Bihać kao i predmjer radova i zbirnu rekapitulaciju za uzimljavanje prihvatnog centra za ilegalne migrante na lokaciji Lipa kod Bihaća.

5. Traži se od IOM i UNHCR da kontejnere i ostalu opremu, koja je služila smještanju ilegalnih migranata u nedavno zatvorenom centru BIRA u Bihaću, izmjesti na lokaciju Lipa u cilju poboljšanja uslova za boravak osoba u pokretu u kampu Lipa. Od vlasnika Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, sukladno inspekcijskim nalazima i preporukama nadležnih institucija za očuvanje zdravstveno-epidemiološke i sigurnosne situacije od na području Kantona, traži se da ne produžavaju ugovore o iznajmljivanju ovih objekata za potrebe smještanja migranata.

6. Operativna grupa koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona izražava zabrinutost zbog učestalih slučajeva prisilnog povratka ilegalnih migranata od strane Hrvatske granične policije na teritorij BiH, bez da je proveden bilo kakav zvaničan postupak. S tim u vezi traži se da Služba za poslove sa strancima BiH prioritetno registruje svakog ilegalnog migranta, zatečenog u graničnom pojasu BiH, prisilno vraćenog s teritorija Republike Hrvatske. Prisilno vraćenim migrantima, nakon evidentiranja u Službi za strance, dalje mora biti pružena zdravstvena i druga pomoć .

7. Zadužuje se Crveni križ USK da svakodnevno koordinira podjelu obroka za ilegalne migrante u prihvatnim kampovima kao i da da koordinira humanitarno djelovanje IOM I UNHCR u podjeli obroka i pomoći ilegalnim migrantima van prihvatnih kampova, uz obaveznu koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima i informisanje Operativne grupe. Crveni križ USK zadužen je i za organizaciju i koordinaciju humanitarnog rada na terenu, preuzimanje i dalju distribuciju humanitarne pomoći od strane organizacija i pojedinaca.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se