6.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Sjeverna Makedonija proglasila jednomjesečno krizno stanje

U Sjevernoj Makedoniji proglašeno je krizno stanje u trajanju od mjesec dana.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je odluku o tome donijelo Vijeće sigurnosti na prijedlog Vlade.

“Na snazi je krizno stanje na sjevernoj i južnoj granici u vezi sa ilegalnim prelaskom migranata i izbjeglica i na tim područjima vojska i policija rade zajedno, a poslije današnje odluke takva saradnja će biti omogućena na gotovo cijeloj teritoriji zemlje”, rekao je Pendarovski.

On je naveo da je trenutno vojska aktivno uključena u pružanje podrške policiji i zdravstvenim ustanovama u ograničenom obimu, oslanjajući se samo na Zakon o službi u vojsci.

Pendarovski je napomenuo da je druga važna zakonska mogućnost u vrijeme kriznog stanja da Vlada upravlja resursima organa državne uprave i javnih preduzeća opština i grada Skoplja, što u ovom slučaju uključuje i privatne zdravstvene ustanove.

“Ovdje se ne radi o nacionalizaciji privatnih bolnica, već o upravljanju njima u borbi protiv pandemije virusa korona tamo gdje vlada smatra potrebnim”, rekao je Pendarovski, prenijela je TV21.

Ovo je prvi put u Sjevernoj Makedoniji da je na cijeloj teritoriji proglašeno krizno stanje.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se