Skandal: Novcem građana sufinansira se privatni Sarajevo Biznis Forum!?

Vlada Federacije proteklih godina isplatila je više desetina hiljada maraka iz federalnog budžeta za sufinansiranje organizacije i održavanja Sarajevo Biznis Foruma (SBF), otkriva “Dnevni avaz“. Samo za ovogodišnji forum isplaćeno je 30.000 maraka, a odluka Federalne vlade o tome je objavljena i u ”Službenim novinama FBiH”.

Sramotno otkriće

Ovo sramotno otkriće svjedoči o tome da građani BiH finansiraju konferenciju koja je postala mjesto susreta nekoliko bogataša iz mahom arapskih zemalja, a u režiji Amera Bukvića, direktora BBI banke, bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića te pripadnika jedne od pet klanovskih i najbogatijih porodica u BiH.

I dok se SBF nastoji javnosti prikazati u što boljem svjetlu i navodnoj snazi i potencijalu koji je sposoban dovesti najpoznatije svjetske privrednike i ulagače u ovu zemlju, još skandaloznije otkriće je da ovaj forum godinama pustoši tekuću rezervu federalnog budžeta!

Poznato je da se tekuća rezerva koristi za nepredviđene namjene, za koje u budžetu nisu planirana sredstva ili za namjene za koje se tokom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju budžeta nije bilo moguće predvidjeti.

Među ostalima, nepredviđene namjene su, primjerice, pomoć za unesrećene pri nekoj prirodnoj nepogodi, poput poplava i klizišta koji su zemlju pogodili 2014. godine, No, Fadil Novalić pokazao je prema Bukviću visok stepen merhameta, jer mu je od godišnje tekuće rezerve, kojom raspolaže u iznosu od 75.000 KM, dao skoro polovinu toga.

Faksimil odluke Vlade FBiH: Uzimaju od siromašnih da bi dali bogatima

Teleća glava

Iako Bukvić ne ispunjava nijedan kriterij da bude korisnik tekuće rezerve, bez imalo stida on se ponaša u skladu s onom “malo mačku teleća glava” pa su on i njegov Sarajevo Biznis Forum najredovniji korisnici novca koji su prvenstveno prikupili u državnu kasu porezni obveznici i koji je trebao građanima kojima je to najpotrebnije biti i vraćen.

Isprazna obećanja

Postoje indicije i da je SBF korisnik sredstava tekuće rezerve još nekih nivoa vlasti, ali i nekih javnih preduzeća koja ovaj forum izdašno sponzoriraju. Sve to dodatno potvrđuje sumnje da je ovaj forum i osnovan da bi se pojedinci bliski SDA u ovoj zemlji još više obogatili, a ne da bi u zemlju doveli investicije i investitore koji bi ovdašnju privredu konačno digli na noge.

Nažalost, do sada, uprkos brojnim najavama, građani nisu od SBF-a vidjeli nikakvu korist. S obzirom na to da se sada zna da su sijela bogataša itekako išla na račun građana, a oni su zauzvrat dobili tek isprazna obećanja, nadati se da barem privatna sijela SDA-ovih pohlepnika neće ići preko leđa građana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se