Skandal trese Francusku: Makronov tjelohranitelj u žiži javnosti, predsjednik tvdi da mu nije ljubavnik

IZVORAvaz.ba

Da stvar bude još gora, on je bio primoran da demantira da mu je isti ljubavnik i da mu je čak povjerio nuklearne kodove, prenosi Blic.rs.

Makronov tjelohranitelj i desna ruka po pitanjima sigurnosti Aleksandr Benala (26) je prošle sedmice dobio otkaz kada je objavljen snimak na kojem se vidi da je tukao jednog muškarca i odvlačio ženu na demonstracijama u maju dok je nosio policijsku opremu.

On nije policijski službenik i detektivi sada istražuju kako je on došao u posjed policijske opreme. Taj skandal je okupirao pažnju Francuske i svijeta i policija je čak izvršila raciju u Jelisejskoj palati u toku istrage protiv Benale.

U međuvremenu su se pojavile glasine koje govore o prevelikoj bliskosti francuskog lidera i njegovog čuvara.

– Ja sam jedini odgovoran za ovu aferu – rekao je Makron misleći na napad na demonstrante.

Negirajući optužbe za neprikladnu vezu sa tjelohraniteljem, predsjednik je rekao: “Ne, Aleksandr Benala nema nuklearne kodove… Aleksandr Benala nije nikad bio moj ljubavnik”, prenosi “Le Parisien”.

Benala je u intervjuu za “L Mond” rekao da je napravio “veliku grešku” koju su iskoristili neprijatelji njegovog šefa.

Kritičari kažu da Makronova administracija nije adekvatno kaznila Benalu niti preporučila da mu se sudi zbog incidenta.

Ko je Aleksandr Benala?

Benala je u proteklih 18 mjeseci postao ključna figura u životu predsjednika Makrona, kako u javnom, tako i u privatnom životu.

Njegova prošlost je neuobičajena: Benala je sin marokanskih imigranata, odrastao je u sirotinjskom predgrađu Evrea u Normandiji, a postao je aktivista za Socijalističku partiju kada je bio tinejdžer. Tako se sprijateljio sa direktorom sigurnosti stranke Erikom Plimerom koji mu je pomogao u daljoj karijeri u stranci u kojoj je i upoznao Makrona, piše “Daily Mail”.

Benala je radio nekoliko godina za stranku ali je dobio otkaz 2012. godine kada je pobjegao sa mjesta nesreće dok je vozio tadašnjeg ministra industrije Arnoa Moteburga.

Zatim je neko vrijeme proveo u Maroku. Međutim, kada je Makron oformio novi pokret i kandidirao se za predsjednika, Benala se hitno vratio u Pariz.

Od tada je duo nerazdvojan. Oni su skijali, vozili bicikle i išli zajedno na teniske mečeve. Makron je imao toliko povjerenja u njega da mu je dao ključeve od privatne rezidencije.

Nakon pobjede njegovog šefa, mladi pomoćnik je dobio mnoge benefite, uključujući i platu od oko 113.000 eura godišnje i stan u Parizu, blizu onog gdje je nekadašnji predsjednik Fransoa Miteran smjestio svoju ljubavnicu i vanbračnu kćerku o trošku države.

Benala se može vidjeti na mnogim slikama u vrijeme predsjedničke kampanje, nikada daleko od Makrona.

U nekoliko prilika Benala je optužen da se loše ophodio prema novinarima koji su u toku kampanje postavljali lična pitanja Makronu, naročito u vezi sa njegovim brakom sa 15 godina starijom Brižit.

Odnos Makrona i Benale je privukao pažnju nakon što su paparaci navodno slikali kompromitirajuće fotografije Makrona i bivšeg šefa Radio Francuske Matjea Galea.

Međutim, iako fotografije nikad nisu objavljene, Makron je negirao da je homoseksualac i da vara suprugu.

– Reći da nije moguće da čovjek živi sa starijom ženom, a da nije homoseksualac ​​ili skriveni žigolo je mizogeno. I to je također homofobično. Da sam homoseksualac to bih rekao otvoreno i tako bih živio – rekao je Makron tada.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se