Skrnavljenje i devastacija partizanskog spomen obilježja u Borićima od strane migranata

Piše: Rešad Behić / KRAJINA.BA

Bez obzira na ružnu sliku sa mnogobrojnim migrantima koji slobodno hodaju gradom i koja je defintivno narušila turistički imidž grada, Bišćani strpljivo trpe i sve učestalije ekscese kojima se narušava javni red i mir i lična sigurnost građana.

Slika u Borićima u kojima se nalazi privremeni smještaj i kamp za migrante kao da je iz nekih dalekih ratom zahvaćenih država. Borići i aleja, nekada šetalište Bišćana, sada je promenada siromašnih migranata raznih nacionalnih fizionomija.

Grupe migranata u rješavanju vlastitih egzistencijalnih problema pred samu zimu stvaraju nepriličnu sliku koja prelijeva čašu strpljivosti građana Bihaća. I pored toga što imaju prostor za boravak i kampiranje u Borićima pojedine grupe obitavaju i na samom partizanskom spomen groblju.

Spomen groblje sa centralnim spomenikom, pločama i imenima antifašista iz II svjetskog rata oskranavljeno je boravkom i djelovanjem migranata koji se ne obaziru na svetost ovog mjesta.

Bihaćko udruženje antifašista uputilo je zahtjev ministarstvu unutrašnjih poslova i nadležnim organima grada za spas ovog spomen područja kojim bi se zabranilo prisustvo i boravak migrantima koji uništavaju spomenike.

Ovim prilogom još jednom antifašisti Bihaća apeluju i pozivaju nadležne grada i policije da zabrane korištenje ovog spomen područja migrantima i da iste udaljavaju sa spomenika kako bi se sačuvala njegova primarana memorijalana funkcija.

Bihać je poznat kao grad u kojem se nikad nije srušio nijedan spomenik i upravo to je najzanimljiviji dio većini turista koji svakodnevno posjećuju naš grad.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se