Skupovi “Pravda za Davida i Dženana” održani u Veroni, Beču, Minhenu, Štokholmu…

Građani BiH, ali i susjednih zemalja koji žive van Balkana, poručili su očevima Davoru Dragičeviću i Murizu Memiću da neće ostati sami u svojoj borbi za istinu i pravdu.

Skupovi su održani u Ženevi, Minhenu, Stuttgartu, Štokholmu, Cirihu, Veroni, Beču… Na trgovima širom gradova zapaljene su svijeće i postavljene fotografije Davida i Dženana. Stranim gradovima odzvanjala je pjesma “Klinac u getu”, a potom je pročitana i “Davidova molitva”.

“Dok je pesnica u zraku nada živi”, poručili su građani.

Na skupu koji je održan na Trgu Banje Luke pročitan je Aneks šest Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o ljudskim pravima. Izgovorena su imena i prezimena svih mladih koji su stradali u BiH, a za čija ubistva niko nije odgovarao.

“Ne date mu pravdu 241. dan, ne date mu spokoj! Kumim, molim, zavijam 241. dan. Ljudi oko mene uništavaju svoje živote. Zašto!? Zbog prava na život, za djecu. A vi svi koji mislite da vam se ovo ne može dogoditi, da držite sliku vašeg djeteta – može! Dosta je! Dosta je prevrtanja grobova 26 godina unazad! Dosta je suza majčinih, očevih, sestara, braće, rodbine. Hoćemo li svi otići? Ko će ostati? Ko će obilaziti grobove? Grupu „Pravda za Davida“ nikad više ne možete zaustaviti”, poručio je sinoć Dragičević.

Ovo je bio četvrti veliki skup, dok je u Sarajevu održani 11. skup na kojem su građani zatražili pravdu za Dženana. U Banjoj Luci će se okupljanja, u manjem broju, nastaviti kao i do sada na Trgu Krajine, svaki dan s početkom u 18 sati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se