Skupština USK: Priznati diplome i “skinuti” Medicinsku školu u KŠC sa Budžeta

IZVORRTVUSK

Vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona prethodila je sjednica Kolegija Skupštine, na kojoj su se članovi nakon duže rasprave uspjeli usaglasiti oko rješenja za nastalu situaciju u Katoličkom školskom centru. Direktor Centra Slavo Grgić tvrdi da su oni imali rješenje Kantonalnog ministarstva obrazovanja za Srednju medicinsku školu- smjer medicinska sestra/teničar, koje su dobili prije četiri godine, te da su prije dvije godine uputili u redovnu proceduru zahtjev za izdavanje rješenja za smjer zubni tehničar, koje do danas nisu dobili, ali su uprkos tome oformili jedno odjeljenje, nadajući se da će ono u međuvremenu stići.

Nijaz Hušić, predsjedavajući skupštine USK-a potvrdio je da je to rješenje njima izdao jedan od bivših ministara obrazovanja/Dario Jurić/, ali da je ono izdato bez saglasnosti Skupštine.

Grgić dodaje da je to rješenje ukinuto u januaru ove godine, te da se tada krenulo sa redovnom procedurom ponovnog uspostavljanja ovih medicinskih usmjerenja.

Ipak, danas kao plod svega toga, donesen je jedan poseban zakon, kojim je na neki način razriješeno to pitanje i verificirane diplome i svjedožbe učenika KŠC.

Data je i saglasnost na Elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole, uz uslov da osnivač – Banjalučka biskupija osigura sredstva za njen neometan rad za najmanje tri godine, te dostavi Skupštini garancije za to. Ovo praktično znači da se rad te škole neće više finansirati iz budžeta Kantona, izuzev ukoliko bude interesa za pohađanje Opće gimanzije.

Usvojen je i amandman da se nadležnom Tužilaštvu dostavi sva relevantna dokumentacija kako bi se ispitao ovaj slučaj i utvrdila odgovonost za nastalu situaciju, zbog koje je oštećen budžet Kantona. Naime, zbog otvaranja medicinskih usmjerenja u školi je došlo do povećanja broja nastavnika, tako da planirana sredstva nisu bila dovoljna za njihove plate, pa su se iznalazila i dodatna u ovoj školskoj godini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se