Skupštinski poslanik Zlatko Hujić osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja i to pod dvije tačke optužnice

Unazad nekoliko godina je redakcija portala KRAJINA.BA pisala o raznim zloupotrebama Zlatka Hujića dok je obavljao funkciju načelnika Bosanski Petrovac, a kao dokaz da smo bili upravu je i jučerašnja presuda

Dana 25.03.2019. godine podignuta je optužnica protiv bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca, a sadašnjeg poslanika u Skupštini USK Zlatka Hujića zbog počinjenja krivičnog djela Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. st.1. Krivičnog zakona FBIH.

Redakcija KRAJINA.BA portala je danas neslužbeno saznala da je juče Zlatko Hujić nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, tj. na uvjetnu kaznu zatvora od 3 godine i zabranu obavljanja funkcije načelnika na 3 godine, nakon isteka uvjeta. Zlatko Hujić je osuđen zbog Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. st.1. Krivičnog zakona FBIH i pod tačkom 2. optužnice produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. st.1. u vezi sa članom Krivičnog zakona FBIH.

Preciznije napisano, Zlatko Hujić je osuđen zbog činjenica da je 01.01.2013. godine do 30.06.2013. godine u svojstvu službene osobe – načelnika opštine Bosanski Petrovac,svjestan obaveze naplaćivanja komunalnih naknada, prekoračio svoje službene dužnosti i usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje,katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalu djelatnost opštine Bosanski Petrovac i Safetu Suhonjić, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti opštine Bosanski Petrovac, da ne izrađuju rješenja po važećoj odluci o komunalnim naplatama zbog čega nije izvršena ni naplata novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 77.865,90 KM čime je direktno nanešena šteta opštini Bosanski Petrovac.

Također, u periodu od 06.11.2015. godine do 11.02.2016. godine Zlatko Hujić je zloupotrebio svoj položaj ili službena ovlaštenja tako što je suprotno Zaključku Opštinskog vijeća Opštine Bosanski Petrovac koji je glasio: “Ukinuti prava na nabavku i potrošnju mobilnih telefona (svima osim načelniku) počev od 01.07.2015. godine” s ciljem da pribavi korist svom savjetniku Husi Jukiću, prekoračio službene ovlasti tako što je za istog u više navrata odobrio plaćanje njegovog telefonskog računa u iznosu od 750 KM, a za koji iznos je nanešena šteta Opštini Bosanski Petrovac.

Neslužbeno saznajemo da je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tražilo mogućnost žalbe na ovaj postupak što može značiti da nisu zadovoljni sa visinom kazne.

 

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se