Slobodarski dani završeni, Bužim i Bužimljani ostali sami i bez vode (FOTO)

Nije dovoljno od vlasti svih nivoa pažnja od 15 dana, posjete, obilaženja, sjećanja i tako dok ne prođe cijela godina.

Prema riječima Bužimljana, razočarani su pojedinim garniturama, “Puna su im usta Bužima i heroja, a mi bez vode, u 2017. godini.”, riječi su velike većine ljudi koji su mještani i nisu zvanice koje su došle i otišle iz Bužima.

Naime, Bužim je bez vode danima, redukcija je uzela maha, centralne mjesne zajednice dobiju vodu dnevno ukupno 2-3h, dok udaljenija mjesta nemaju vode i 2-3 dana, o čemu se šuti.

Navodno, prema izvoru jednog lokalnog portala, razlog ovom je višegodišnje neodržavanje sistema ili tačnije nestručno održavanje. Nije slučaj u Sarajevu da vode jednostavno nema, u Bužimu vode ima, samo su uništene pumpe koje su slale vodu mještanima.

Bolji poznavatelji situacije tvrde da je prethodna lokalna vlast na čelu sa načelnikom Bunićem više obraćala pažnju na administraciju i upošljavanje u JKP “Komb” Bužim, nego na održavanje sistema, nije bilo amortizacije, bušotine su jednostavno presušile, nepostojanje stručnog nadzora dovelo je Bužim u ovu situaciju.

Ovo je moguće riješiti sa novim bušotinama na izvorištu Musići i prstenovanjem sa Pivnicama, što bi u periodu od godine dana trebalo potpuno ukinuti redukcije. Navodno sredstva za bušotine postoje i tome će se pristupiti u skorijem periodu, dok će za projekat prstenovanja trebati veći iznos koji bi se treba riješiti aplikacijama, na sličan način kao što je Cazin riješio svoj projekat kanalizacije. Bužim je mali i oskudijeva sa budžetskim sredstvima, pa mještani i vlast očekuju da će zvanice koje su prije nekoliko dana posjetile Bužim, stati iza Bužima i prilikom ovog projekta, a pri tome misle na kantonalnu Vladu na čelu sa premijerom Rošićem i na poslanike iz Krajine u oba doma Parlamenta FBiH, ali i na Vladu FBiH općenito.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se