8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Slovenija ubrzava cijepljenje, epidemiolozi upozoravaju na jesenski val

SLOVENSKA vlada ubrzava kampanju za cijepljenje protiv koronavirusa, pa će centri za cijepljenje ubuduće za sve biti otvoreni od 8 ujutro do 22 sata, a epidemiolozi upozoravaju da bi jesenski val mogao biti i gori nego lanjski ako se procijepljenost ne poveća zbog delta varijante.

“Ako želimo izbjeći četvrti val pandemije i prepune bolnice, preporučuje se da se barem svi stariji od 40 godina što prije cijepe i tako zaštite od težeg tijeka bolesti. Poželjna procijepljenost odrasle populacije je najmanje 90 posto”, objavio je znanstveni institut “Jožef Štefan” koji za vladu radi epidemijske prognoze i promovira cijepljenje

Opseg pandemije se povećava
Trenutno, potpuno je cijepljeno u Sloveniji 46 posto starijih od 18 godina i 60 posto starijih od 50 godina. Prema podacima ministarstva zdravstva, trenutni reprodukcijski broj širenja virusa u Sloveniji je 1.25, a uz lokalne zaraze dnevno ima i 15-ak importiranih.

“Opseg epidemije se povećava premda smo usred sezone godišnjih odmora koja djeluje kao djelomično zatvaranje, a lani je epidemija u to vrijeme bila u padu”, navode epidemiolozi. Upozoravaju da je u zadnje vrijeme među sekvenciranim uzorcima virusa skoro 100 posto onih delta varijante te bi u slučaju da se procijepljenost brzo ne poveća jesenski val u pogledu broja dnevnih zaraza i hospitalizacija mogao biti gori nego lanjski.

Kako bi se povećala dostupnost cijepljenja, ubuduće će svi centri za cijepljenje biti otvoreni od 8 do 22 sata, cjepiva je dovoljno, a mogu se cijepiti svi stariji od 12 godina, pa i oni koji su se ranije već bili zarazili i preležali bolest, objavila je vlada, a prenose mediji. U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 647 PCR testova potvrđena 31 zaraza, trenutno su 1103 aktivna slučaja zaraze, a prosjek utvrđenih dnevnih zaraza na tjednoj razini iznosi 87, objavila je vlada.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se