30.1 C
Bihać
Subota, 19 Juna, 2021

Slovenski ugostitelji traže otvaranje, nagovijestili tužbu protiv države

Slovenski ugostitelji, koji zbog mjera protiv pandemije koronavirusa ne rade od listopada, u petak su u otvorenom pismu vladi zatražili brza rješenja, a najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vrijeme epidemije koronavirusa.

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru privrede Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plaće za radnike na čekanju na 100 posto. Također potiču vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, odgodi dospjelih kreditnih obveza i drugim mjerama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka razdoblje nakon koronakrize.

Pojedini ugostitelji, najavili su predstavnici njihova poslovog udruženja, vjerojatno će ići i u tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa vezanih za rad u ugostiteljstvu.

Riječ je o nesporazumu koji je prije desetak dana u javnosti izazvao upravo ministar gospodarstva, nakon što su mediji objavili informaciju da se u jednoj osamljenoj gostionici blizu Ptuja sastao s većim brojem lokalnih čelnika, pri čemu su bili posluženi sendvičima.

Počivalšek se kasnije nevješto branio da se radilo o tzv. “Business to Business (B2B)” sastanku, te da se takvi sastanci smiju održavati u gostionicama, premda bez nuđenja hrane i pića, kako se kasnije ispostavilo.

Taj je slučaj stvorio aferu zbog koje se Počivalšek, ministar privrede i potpredsjednik vlade, izvinio javnosti zbog “čina koji nije bio najpametniji” jer vlada građanima, kako je pojasnio, mora biti uzor, ali i dalje tvrdi da nije postupio protivno protuepidemijskim mjerama i restrikcijama koje je donijela vlada.

Ako se utvrdi da su sastanci u formatu “B2B” doista dopušteni, neki ugostitelji najavljuju odštetnu tužbu protiv vlade jer ih o tome nitko nije obavijestio na vrijeme pa su pretrpjeli materijalnu štetu.

Osvrćući se na tu temu i žalbe ugostitelja državni sekretar u ministarstvu privrede Simon Zajec kazao je u petak da komunikacija s ugostiteljima očito “nije bila dovoljno dobra”, no da vlada tom sektoru pomaže što više može. Ugostiteljima je država već isplatila više od 110 miliona eura finansijske pomoći za mjeru čekanja na posao i za skraćeno radno vrijeme, a za ugostitelje je u pripremi i nekoliko javnih poziva u okviru kojih će dobiti novu financijsku pomoć, rekao je.

Slovenski ugostitelji upozoravaju na primjer iz susjedne Italije gdje gostionice i drugi lokali smiju raditi uz neka vremanska i druga ograničenja, te podsjećaju da im prošle godine nisu pomogli niti tzv. turistički bonovi koje je svim građanima besplatno podijelila država, pri čemu su se mogli iskoristiti samo za noćenje, ali ne i za prehranu ili piće, prenosi Hina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se