Slučaj “Agrokor” ujedinio regiju: Sutra sastanak ministara BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije

IZVORAvaz.ba

– “Agrokorove” kompanije u regiji njegovo su vlasništvo, posluju normalno i nije ih zahvatila kriza s kojom se suočio hrvatski dio “Agrokora” – ističe potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica ekonomije i poduzetništva Martina Dalić.

Dodaje kako očekuje da se to vlasništvo respektira, kao što ga je, uostalom, i hrvatska vlada respektirala pri uvođenju vanredne Uprave u hrvatske sastavnice “Agrokora”.

Službeni Zagreb se nema što pravdavati bilo kome, Dalić smatra, pa i priču o (ne)pozivanju i (ne)sudjelovanju na sastanku u Beogradu drži predimenzioniranom. Dok će njene kolege raspravljati o “Agrokoru”, Dalić će u Parizu u sjedištu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) imati više sastanaka, među kojima i s glavnim tajnikom OECD-a Joseom Angelom Gurriom o hrvatskom članstvu u toj ekonomskoj organizaciji.

Regionalni odjek krize u “Agrokoru” neizostavno je opterećen i političkom dimenzijom, posebno uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj krajem maja, ali i nedavnih predsjedničkih u Srbiji. Aktivacijom “lex Agrokor“ Vlada je de facto preuzela upravljanje koncernom u Hrvatskoj, no koji je istovremeno duboko isprepleten u slovensku privredu, u Srbiji zapošljava 12.000 radnika, dok je utjecaj na BiH i Crnu Goru relativno, također, izražen.

– S obzirom na to da sve zemlje regije traže pojedinačna rješenja za izazove u poslovanju dijelova “Agrokora” na svojim tržištima, na sastanku će biti razmatrane zajedničke mjere i aktivnosti za očuvanje radnih mjesta, zaštitu interesa dobavljača, kao i druga pitanja vezana za stabilnost poslovanja spomenutog koncerna – stoji u saopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Na poziv ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića sastanku će prisustvovati ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Prema zvaničnim podacima, s 40 radnika “Konzuma BiH” u Sarajevu i 40 u Banjoj Luci nije produžen ugovor na određeno vrijeme, a s pet radnika jedne prodavnice u Mostaru raskinut je ugovor na neodređeno, što je obrazloženo time da te prodavnice nisu bile profitabilne i da to nema veze s trenutnom krizom u “Agrokoru”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se