30.1 C
Bihać
Subota, 19 Juna, 2021

Služba za poljoprivredu Grada Cazin skreće pažnju na uslove držanja ovaca

Služba za poljoprivredu Grada Cazin obavještava stočare, uzgajivače ovaca da u ovom vlažnijem periodu godine naročitu pažnju obrate na uslove držanja ovaca. U slučaju loših smještajnih i higijensko-sanitarnih uslova držanja povećava se rizik od pojave šepavosti ovaca. Uzročnici šepavosti su mikroorganizmi nastanjeni u sredini bez kiseonika kao što je mokra prostirka. Nakon zaraze bakterijom, šepavost se razvija za 10 do 14 dana.

Bolest prepoznajemo pojavom crvenila kože u međupapčanom dijelu, a znakovi su i blaga natečenost i primjetno šepanje dok ovca hoda. U slučaju neprepoznavanja simptoma ili izostanka liječenja bolesti, dolazi do komplikacija kao što je nekroza tkiva i odvajanje rožine, u težim oblicima mogu da obole kosti, dođe do sepse i uginuća životinje. Ova bolest preventivno se sprečava dobrom stočarskom praksom, redovnom promjenom prostirke, držanjem smještaja suhim i dezinfekcijom. Potrebno je obratiti pažnju na zdravlje ovaca pri kupovini i uvođenju u stado, vršiti redovan pregled papka, a prilikom uočavanja prvih simptoma, odvajati simptomatične ili bolesne životinje u karantin i započeti liječenje. Budući da je vlažna sredina u kojoj ovce borave idealno mjesto za razvoj šepavosti, važno je da se ovčarnici postavljaju na ocjeditim mjestima i da se redovno dezinfikuju. U slučaju češće pojave šepavosti, potrebno je postaviti dezinfekcionu barijeru, odnosno bazen sa 5-10% otopinom modre galice ispred ulaza/izlaza u kojoj bi životinje svakodnevno dezinficirale papke.

Napomena
Liječenje i druge tretmane obavezno provoditi u konsulatacijama i nadzorom ovlaštenih veterinarskih organizacija.

– Advertisement –

Detaljnije informacije i uputstva vezano za ovu problematiku možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazin (šalter br. 6) ili u Službi za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni
Služba za poljoprivredu: 037/515-306, 037/515-351 i

Služba za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK-a 037/316-103.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se