Služba za poslove sa strancima: 93 migranta prebačeni iz Bihaća u Delijaš

Riječ je o 93 migranta koji su boravili u parkovima i zelenim površinama u urbanom dijelu Bihaća, te su autobusima, koje je osiguralo Ministarstvo sigurnosti BiH, prebačeni u Azilantski centar Delijaš u Trnovu. Navedene aktivnosti su protekle bez incidenata, posebno vodeći računa o zaštiti svih ljudskih prava migranata.

U Azilatskom centru i pored nedovoljnih kapaciteta, migrantima će biti osiguran adekvatan smještaj, potrebna zdravstvena zaštita, te drugi neophodni uslovi za human boravak do rješavanja njihovog statusa u BiH po podnesenom zahtjevu za međunarodnu zaštitu – azil.

Tim aktivnostima bit će smanjen pritisak na područje Bihaća koje je u proteklom periodu najviše pogođeno povećanim prilivom migranata.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima, od početka godine do danas, bilo je više od 8.930 migranata. Služba uzima njihove biometrijske podatke, svakodnevno prikuplja operativna saznanja i informacije o mjestima ilegalnog prelaska granice, njihovog kretanja kroz BiH i postojanju elemenata krijumčarenja migranata, te razmjenom informacija sa drugim agencijama za provođenje zakona daje svoj doprinos ukupnoj sigurnosti u BiH, saopćeno je iz te institucije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se