10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Smiju li psi jesti sir? Evo odgovora

PUNO je pasa na svijetu i mnogi imaju posebne prehrambene potrebe. Ljudi svojim četveronožnim ljubimcima često nude poslastice, no treba znati da one ne smiju sačinjavati više od 10 posto njihove prehrane. Osim što uživaju u raznom voću, psi se mogu osladiti i sirom. Međutim, treba znati kojim i u kojoj mjeri.

Da, većina pasa može jesti sir, iako ne podnose laktozu. Sir nije otrovan za pse, ali ako ga ne mogu pravilno probaviti, trebali bi ga dobiti samo kao poslasticu.

Sir u velikim količinama psima može uznemiriti želudac i dovesti do proljeva te nekih ozbiljnih stanja, uključujući pankreatitis, pretilost i dijabetes.

Važno je uvijek provjeriti sastojke u siru kako biste bili sigurni da vaš pas neće reagirati. Postoje i određene vrste koje psi ne bi smjeli jesti.

Mogu li psi jesti svježi sir?

Da. Svježi sir ima malo kalorija u usporedbi s drugim vrstama sireva, što znači da je siguran za jelo.

S obzirom na to da svježi sir ima manje masti i soli, manje je vjerojatno da će se pas udebljati ili iskusiti neku tegobu uzrokovanu njegovom konzumacijom. Uz to, svježi sir sadrži malo laktoze pa je lakše probavljiv.

Mogu li psi jesti sir s plavom plijesni?

Ne. Ovo je definitivno vrsta sira koju ne biste trebali davati svom psu. Može uzrokovati povraćanje, proljev, napadaje i povišenu temperaturu. Naime, psi su osjetljivi na gljivicu koja se koristi u procesu proizvodnje plavog sira.

Mogu li psi jesti kremasti sir?

Za razliku od svježeg sira, kremasti sir sadrži puno masnoća i kalorija pa se psu može dati samo u malim količinama. Također, izbjegavajte varijante s vlascem ili češnjakom, namirnicama koje su otrovne za pse.

Općenito, je li sir dobar za pse?

Iako nije loš, nije ni dobar jer ne nudi nikakvu prehrambenu prednost u odnosu na uobičajenu pseću hranu.

U najboljem slučaju je poslastica, ali ne smije se davati psima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, bubrežne probleme i osjetljiv želudac.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se