Snimak misterioznog plemena: Agresivni su, a ako im se previše približite mogli bi vas ubiti

IZVORavaz.ba

Snimak je dio dokumentarca kuće LoveBite Productions o ovom plemenu, a u kojem narator objašnjava da su potomci ovog plemena otok naselili još prije 60.000 godina.

Pričaju sentinelskim jezikom, žive od lova i skupljanja plodova, a potpuno su nepovjerljivi prema vanjskom svijetu s kojim odbijaju svaki pokušaj kontakta. Veoma često znaju strijelama gađati helikoptere koji se u niskom letu približavaju otoku.

Naučnici nemaju ni približnih podataka koliko članova plemena živi na otoku, a pretpostavlja se da je broj između 50 ili čak 500 ljudi.

Globalna organizacija Survival International koja radi na zaštiti načina života izoliranih plemena tvrdi da Sentinelci žele da ih se ostavi na miru i ne pokušava nikakav kontakt s njima, inače bi ih mogle pokositi bolesti na koje nisu imuni. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina bilo je više pokušaja uspostave kontakta s plemenom, a gotovo svi su završili ispaljenim strijelama i otvorenim iskazivanjem neprijateljstva i agresiije.

Još 2006. godine dvojica ribara su preko noći zaspali na barci blizu njihovog otoka, Sentinelci su ih ubili – prema zakonu, ilegalno je približiti se otoku na više od pet kilometara.

– Vrlo je važno da se poštuje njihova želja da im se ne pristupa – ako uradimo suprotno, cijelo pleme mogle bi izbrisati bolesti na koje njihovi članovi nisu imuni. Kontak s drugim Andamanskim plemenima imao je razorni efekt – rekli su iz Survival Internationala. Zahvaljujući njihovoj kampanji, indijska je vlada obećala da više neće biti daljnjih pokušaja kontaktiranja plemena.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se