SNSD ponovo napustio sjednicu: Nismo na parkingu, nego u sali…

Nakon žestokih kritika na rad Vijeća ministara na početku sedmice Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, nastavljena je burna rasprava o dnevnom redu današnje sjednice, a izneseno je i niz prijedloga.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a upoznao je Dom s tim da su dvije tačke predlagača Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a, jučer skinute s dnevnog reda Ustavnopravne komisije PDPSBiH, jer se na njoj nije pojavio Bećirović, a iako je Arnaut jučer na sjednici Komisije ostavio mogućnost da se o Bećirovićevim prijedlozima raspravlja uprkos tome što on nije bio prisutan, Komisija to nije prihvatila, zbog čega su te tačke skinute s dnevnog reda.

Međutim, Arnaut je kazao da je kao predsjedavajući Komisije naknadno saznao da Bećirović uopšte nije ni dobio poziv za jučerašnju sjednicu Komisije iako je Arnaut poziv uredno potpisao. Stoga je on zatražio da sekretar utvrdi odgovornost osoblja pisarnice, te je predložio Domu da napravi pauzu tokom koje će biti održana sjednica Ustavnopravne komisije na kojoj bi bila omogućena rasprava o Bećirovićevim prijedlozima i njihovo uvrštavanje u dnevni red današnje sjednice.

Klub poslanika SNSD-a uputio je ponovo kao i proteklih više od 10 sjednica prijedlog da se u dnevni red sjednice uvrsti njihov zahtjev za smjenom Šefika Džaferovića, predsjedavjućeg Doma. U međuvremenu, prije glasanja o ovim prijedlozima Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a tražio je pauzu.

No, Džaferović je kazao da poslovnik ne dozvoljava traženje pauze tokom rasprave o dnevnom redu, nego tokom rasprave o bilo kojoj tački. Košarac je uz riječi, “pa nismo na parkingu, nego u sali”, te da imaju pravo na traženje pauze iz revolta je zajedno sa stranačkim kolegama napustio sjednicu.

Uslijedilo je glasanje, tokom kojeg je odbijen Arnautov prijedlog za održavnjem sjednice Ustavnopravne komisije, ali je prihvaćen prijedlog da se utvrdi čija je odgovornost što Denis Bećirović nije dobio poziv za jučerašnju sjednicu Komisije.

Odbijen je i prijedlog SNSD-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se